Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM Lens İncelemesi


Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM Lens İncelemesi

Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM Canon’un ürettiği en iyi ve en çok satan genel amaçlı lenslerinden biridir. Full frame bir gövde de kullanıldğında 24mm tatmin edecek genişlikte fakat 1.6x bir gövdeye taktığımızda 24mm 38.4mm’ye denk geldiğinden dolayı fazla geniş açı sayılmaz. Diğer L lensler gibi Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM’nin optik olarak ve dış
malzemesi gerçekten L serisine yakışır bir seviyededir. Canon bu lensin kötü hava koşullarına uyumlu olduğunu söylüyor fakat tam koruma için kaliteli bir UV filtre öneriyor. Böylelikle lensimiz kötü hava koşullarından tamamen arındırılmış oluyor.

Canon’un L lenslerinde genelde 77mm filtre çapı bulunmaktadır. 77mm filtrelerinde ucuz oldukları söylenemez. Özellikle kaliteli markaların B+W olsun Hoya olsun L lenslerin önünde kullanılmasının taraftarıyım. Çünkü daha kaliteli
görüntü almak için milyarlar verip aldığınız lensin önüne gidip 50 liralık UV & Polarize taktığınızda o verdiğiniz milyarlar boşa gitmiş oluyor.

Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM bilindiği gibi Canon’un en hızlı netleme yapabilen lenslerinden biridir. Bunu sağlayan ise USM (Ultrasonic Motor)’dir. Hızlı, sessiz ve doğru odaklama yapmaktadır. Ayrıca lens odaklama yaparken ön tarafı dönmediği için polarize takılıyken problemler yaşanmıyor. Özellikle 55-250 IS kullanıcıları bu problemi çok yaşamaktadır. Özellikle birde parasoley takılıysa parasoley vantilatör gibi dönüyor. Ayrıca bu lens bize Full Time Manuel Odaklama yapmamıza izin veriyor.

Keskinlik konusuna gelecek olursak çektiğimiz fotoğrafların orta kısımlarındaki netlik gerçekten çok başarılı seviyelerde. Fakat Full Frame kullanıcıları kenarlara doğru fotoğrafın yumuşadığını ve keskinliğin azaldığını fark edeceklerdir.

Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM’nin renkleri ve kontrastı her L lensteki gibi mükemmel seviyededir. Lensin takıldığı bölümünün dikdörtgen olmasının sebebi kontrast oranın arttırıp, lens flare’i azaltmaktır. Lens Cromatic Aberration’i
çok iyi kontrol ediyor, sadece fotoğrafın köşelerindeki sert kontrastlı bölümlerde CA’ya rastlanmaktadır.

Sekiz adet dairesel diyafram bıçağına sahip olan Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM bu sayede harika bir bokeh ( arkaplan flulaştırması)’e sahiptir. 105mm’de f/4te verdiği bokeh performansı gerçekten çok başarılı..

Canon’un en son kuşak Image Stabilizer (IS)’I kullanıcılarına 3-stopluk avantaj sağlamaktadır. Bu sayede düşük ışık seviyelerinde titremeden rahatça çekim yapılmaya olanak sağlar. Genelde IS’in sesinden rahatsız olan hatta
lenslerini aldıklarında genelde forumlara başlık açan kullanıcılarımız bu lenste ses problemi yaşamamaktadırlar en sessiz IS’lerden bir Canon 24-105mm’de bulunmaktadır.

Teoride, Full Frame bir gövde de 24mm’de estatane 1/3’teyken gayet net sonuç alan kişiler tanıyorum. Bu tarz çekimleri yaparken IS’ın yararlarını sonuna kadar kullanabilmek sizin ne kadar sabit kalabilmenizle doğru orantıdadır.

Diğer bir konuya gelecek olursak 24-105mm en çok 24-70mm f/2.8’le mukayese ediliyor. Bu iki lenste Canon’un genel amaçlı çekimlerindeki başarılı olanlardır. Hiç kimse gidipte bu iki lensi almayacağı için bu iki lens arasında bir seçim yapmak gereklidir. Bu durumda kişinin ne tarz çekimler yapacağı ön plana çıkmaktadır. Bu iki lens arasındaki en büyük fark 24-70mm’nin f/2.8 olmasıdır. Bu bir stopluk fark fotoğraf makinemize tam iki katı ışık girmesi anlamına gelmektedir. Böylelikle aynı diyafram ve ISO değerlerinde iki katı enstantane de çekim yapabilmemizdir. Böylelikle ışığın az olduğu durumlarda 24-70mm bir adım öne geçmektedir.

Bu konuda 24-105mm’nin 105mm olan odak uzaklığı 24-70’ten daha başarılı bir bokeh performansı sağlamaktadır. Bu iki lens arasındaki 35mm’lık azımsanmayacak derecede yüksek bir mm farkıdır. Özellikle Full Frame kullanan fotoğrafçıların 105mm’de portre çektiklerini biliyoruz.

Diğer bir konuda IS (Image Stabilizer) konusu.. 24-105’te olan IS bize 3 stopluk bir avantaj sağlamaktadır. Özellikle mm yükseldikçe fotoğraf çekilirken en ufak bir sarsıntının bile netsizliklere sebep olduğunu biliyoruz. 105mm’deki IS kimi zaman hiç beklenmeyecek işlere yarayabilir.Ayrıca 24-105m f/4 IS USM , 24-70 f/2.8’den 280 gram daha hafif ve boyut olarak daha ufak bir lenstir. Böylelikle uzun gezilerde sizi yormaz, boynunuzu ağrıtmaz.

Kişisel Yorumum:

Canon 24-105 f4 IS USM lensi 1 haftalık bir yurtdışı gezimde aktif olarak kullandım. Bu lens Full Frame Sensör sahibi gövdeler için gerçekten biçilmiş kaftan. Verdiği açı aralığı geziler için kusursuz. Fazla ağır olmadığı için taşıma konusunda da bir problem yaşatmadı. Diyaframı f4’de kullanırsanız kenarlara doğru yumuşama ve kenar kararmalarını rahatlıkla fark edebilirsiniz. Bu lens kesinlikle f/5.6 ve üzeri değerlerde kullanılmalıdır. Peki sen kullanmadın mı ? Diye soranlar olacaktır. Tabi ki kullandım. 5d ve 1d sahiplerine gözüm kapalı önerdiğim bir lens 24-105. Gezi boyunca başka bir lens takmak istemeyeceksiniz. 105mm’nin yetmediği yerlerde de korkmanıza gerek yok. Ben 5d Mark II’yle yaptığım bu çekimde 1055mm’nin yetmediği yerlerde rahatlıkla fotoğraflarımı cropladım ve hiç bir keskinlik kaybı yaşamadım. Fiyatını hak eden bir lens kendisi..