Dikey Kadrajın Doğru ve Efektif Kullanımı

Dikey Kadrajın Doğru ve Efektif Kullanımı:

Türkçe’de dikey kadraj olarak kullanılsa da yurtdışında ağırlık olarak Portre kadrajı olarak geçen bu kadraj, fotoğraf makinemizi dikey olarak tutup çektiğimiz fotoğraflara denmektedir. Portre çekimler dışında fazla tercih edilmeyen bu kadrajın artı ve eksilerini anlatmaya çalışacağım.

Mimari Çekimler:

dikey1

Özellikle yurtdışında görebileceğiniz inanılmaz boyutlarda olan binaları ( kiliseler, gökdelenler vs) kadraja alabilmek adına genellikle full frame gövdelerde 17-40 gibi lensler kullanmamız gerekiyor. Bu tarz binaları yatay olarak kadraja aldığımız zaman binanın etrafında fotorğaflamak istemediğimiz ve kadraj bütünlüğünü bozan objeleri de almış oluyoruz fakat dikey ve ultra geniş açı lensle yapılan mimari çekimlerinde kadrajımızda sadece fotoğraflamak istediğimiz binayı / objeyi ön plana çıkarabiliyoruz. Çekim yaparken meşhur 1/3 Altın Oran Kuralı da dikey kadraj içerisin de geçerlidir.

Panoramik Çekimler

pano

Genellikle panoramik çekim yaparken yatay kadraj kullanılırız böylelikle daha fazla alanı daha az karede elde etmiş oluruz. Fakat amacımız daha büyük bir fotoğraf elde etmek ise, panoramik çekimi kesinlikle dikey olarak yapmanızı öneririm. Çünkü photoshop’ta birleştirirken daha büyük bir sonuç elde etmiş olacaksınız. Elde yatay olarak yapılan panoramik çekimleri photoshopta birleştirirken elde ettiğimiz son fotooğrafın 4 köşesinde de kesmemiz gereken bölgeler oluyor. Çekimi dikey olarak yapılan panoramik fotoğraflarda bu kesilmesi gereken alanlar çok azalıyor.

Fotoğraflara Magazinsel Değer Katma:

dikey2

Bugün bir kitapevine gittiğinize elinize aldığınız bütün dergilere bakın, hepsi formatları gereği dikey kadraj fotoğraflar kullanıyor. Açıkcası bu tarz fotoğrafları kullanmakta onların işine geliyor çünkü odak noktasını belli bir yere aldıktan sonra, gökyüzüne ya da yeşillik alana derginin içeriğine ilişkin bigileri vs yazıyorlar.

Mobil Ortamda Paylaşım:

mobil

Dergilerde olduğu gibi, bütün cep telefonlarımızıda dikey kadraj kullanıyor. Yatay olarak çektiğim bir çok fotoğrafımı istedim boyutlarda göremediğim için wallpaper olarak kullanmıyorum. Eğer çekim yaparken güzel bir kadraj yakalayabiliyorsam mutlaka dikey olarakta çekim yapıyorum. Böylelikle mobil ortamlarda fotoğrafımı izlerken keyif alıyorum.

Sevmediğim Yönleri

Hep olumlu yönlerinden bahsettim fakat dikey çekimlerden hoşlanmadığım iki mecra var. Birincisi çektiğim fotoğrafları televizyonda izlerken ikincisi ise internet ortamında izlerken.

Açıkcası televizyonda bakarken yine fotoğrafın detaylarını istediğimiz gibi göremiyoruz, televizyonun tam ortamında fotoğrafımızı fakat sağ ve sol tarafları siyahla kaplı bir görüntü. Aynı şekilde genellikle facebook’ta da tam tersi, ortada fotoğrafımız sağ ve sol tarafları beyaz..

Açıkcası iki taraflı da artı ve eksi yönleri mevcut olan bu kadrajı için, ne onla, ne onsuz diyebiliriz 🙂