Diyaframın Fotoğraf Etkisi

Diyaframın Fotoğraf Etkisi

Diyaframın Fotoğraf Etkisi

 Bugün size f değeri yani diaframı kıstığımızda yada açtığımızda ortaya çıkıcak olan sonuçları göstereceğim. Fakat bundan önce size diyafram nedir onu açıklamak istiyorum.

Alıntı:
Diyafram Nedir? Fotoğraf makinalarında, film düzlemine düşecek ışık miktarını ayarlayan en önemli parçalardan birisidir. İnsanın gözünde, göz bebeğinin işlevi ne ise fotoğraf makinalarında da diyaframın işlevi odur.Ortamdaki ışıklılık durumu yoğun ise, başka bir deyimle ortam çok ışıklı ise kapalı (kısık), ortam az ışıklı ise açık durumunda bulundurulur. Diyaframı, işlevi açısından bir musluğa benzetmek olasıdır. Musluk çok açıldığında suyun çok akması gibi, diyafram açık olduğu zaman da filme düşen ışık miktarı artacaktır.
Diyafram, birbirine tutuşturulmuş küçük metal plakalardan oluşur ve hareketini, içine yerleştirilmiş olduğu, dairesel bir bilezikten alır. Söz konusu metal plakaların çeşitli durumları, çeşitli fiziksel ölçüleri sonucunda farklı değerler almışlardır. Bu değerler diyaframın açıklık durumunu belirleyen ölçülerdir. Genel olarak diyafram açıklıkları aşağıdaki değerleri alırlar…Fotoğraf çekimi sırasında diyafram değeri fotoğrafımızın net alanını belirlemektedir.
Başlangıçtaki fotoğrafta gördüğünüz gibi açık diyafram değerlerinde odak noktası net arka kısımlar ise flu gözükmektedir. Ancak diyafram kısıldığında net alan artmakta ve fotoğrafın tamamı net bir hal almaktadır…

Çekimleri yaparken kullandığım ekipman: 
Canon EOS 450D | 50 mm 1.8 | Speedlite 430 EX | Tripod