Apple Airpods Bluetooth Kulaklık İncelemesi

Apple Airpods Bluetooth Kulaklık İncelemesi

Apple’ın iPhone 7 tanıtımını sırasında 3.5mm’lık kulaklık girişini kaldırma sebebi olan Apple Airpods Bluetooth Kulaklık İncelemesi ile karşınızdayım.  Apple iPhone 7 Serisinden kulaklık girişini kaldırdı. Böylelikle özellikle harici olarak kullanılan kulaklıkların önünü kesmek istedi, ama tabii ki bununla beraber “sihirli” bir kulaklıkta tanıttı ve adına da Airpods dedi. Şimdi gelin bu kulaklığı beraber inceleyelim, ama önce sizi video incelemem ile birlikte baş başa bırakıyorum.

Apple Airpods Kutu İçeriği:

  • Apple Airpods
  • Taşıma Kutusu
  • Lightning Kablosu

Tasarım & Ergonomi:

Apple Airpods herkesin benzettiği üzere gerçekten tam bir diş ipi kutusuna benziyor. Taşıma kutusunun dış yapısı parlak beyaz malzemeden yapılmış. Elinize aldığınız zaman (her Apple ürünü olduğu gibi) kaliteli bir izlenim bırakıyor. Bu kutu hem çok kolay şekilde çiziliyor hem de inanılmaz derece de toz tutuyor. Kutunun hemen altında bir Lightning girişi bulunuyor, böylelikle ürününüzü buradan şarj edebiliyorsunuz. Ancak bu bölüm sanki USB-C için tasarlandıktan sonra Lighting’e çevrilmiş gibi gözüküyor çünkü aşağıdaki fotoğrafta da gördüğünüz gibi Lightning kablosu taktığınız zaman kenarlarda boşluk kalıyor.

Kutunun arkasına baktığımız zaman ise krom bi şerit ve bir adet gizlenmiş tuş görüyoruz. Bu tuş PC  ve Telefonunuzda ilk bağlantıyı yaparken tıklamanız gereken tuş. Sonrasında bağlantı yapmak çocuk oyuncağı..

Kutunun içinde ise bir adet led ışık bulunuyor. Kutuyu açtığınız zaman kulaklıklarınızın şarjı tam ise yeşil yanıyor, kulaklıklarınızı kullandığınız ve kutuya koyduysanız turuncu renk olarak yanıyor. Bunun yanı sıra bu kutunun en alt tarafında bulunan mıknatıslar sayesinde kulaklıklarınız otomatik olarak aşağı doğru çekiyor ve sabitleniyor böylelikle kapak açılsa bile kulaklıkların düşme olasılığı bulunmuyor. Ancak ürünü yere düşürürseniz kapak açılıyor ve kulaklıklar sağa ve sola dağılabiliyor.

Kulaklıklarımıza baktığımız zaman ise bire bir earpodlarla aynı tasarım diyebiliriz. Ergonomi olarak klasik earpodlardan memnun değilseniz, Airpods’ta sizin için uygun olmayacaktır. Earpod ile kıyaslandığı zaman Airpods’un aşağı doğru inen kısmı biraz daha kalın olduğunu görüyoruz. Airpods’un kulağa takılan kısmında ufak bir sensör görüyoruz. Bunun dışında Airpods’un her iki çiftinde de mikrofon deliklerini görüyoruz.

Apple Airpods

Ergonomi:

Bu kulaklık gerçekten bir bluetooth kulaklık diyebiliriz, çünkü bu kulaklıklarda hiç bir kablo yok arkadaşlar. Hali hazırda kullandığım kulakiçi kulaklığım Jaybird Freedom‘da Bluetooth bir kulaklık ancak onlar arkadan birbirine bağlılar, yani aslında %100 bir kablosuz deneyim yaşamak için Airpods çok doğru bir tercih.Kullanım kolaylığı açısında bu güne kadar kullandığım en kolay  bluetooth kulaklık diyebilirim. Açıkcası beğenmediğim yönleri olmasına rağmen o kadar rahat bir kullanım sağlıyor ki bu yüzden kendisi hakkındaki düşüncelerimi değiştirmeye çalışıyorum.

Ses Kalitesi:

Öncelikle en çok merak edilen konuyla başlamak istiyorum; Evet, ses kalitesi klasik earpod’lardan çok daha iyi. Özellikle son ses yüksekliği ve baslardaki dolgunluğu kulaklığı kulağınıza takar takmaz hissedebiliyorsunuz. Ancak audiofil  hatta müzik dinlemeyi normal bir dinleyiciden bir tık daha üstseniz  bu kulaklık sizi kesinlikle tatmin etmeyecektir. Kulaklığın yalıtımı gerçekten çok ama çok başarısız.

1 haftalık aktif kullanımımda metro ve adalar motoru gibi toplu taşımaları kullandığım. Son ses müzik dinlememe rağmen, metrodayken metronun tüm uğultusu kulaklarımda son ses müzik ile birleşti, aynı şekilde haftasonu ada motorunda giderkende yine son ses müzik dinlememe rağmen motorda konuşan insanların oluşturduğu uğultu yine kulağımdaydı. Açıkcası bu konunu herhangi bir çözümü de yok çünkü bunlar tam olarak kulak içi kulak olarak geçmiyor. Sadece dışardan kulağınızın içine doğru takabiliyorsunuz.

Bu kulaklığı eğer sessiz ortamlarda kullanacaksanız mantıklı ancak sürekli toplu taşıma kullanan kişiler için kesinlikle uygun değil. Paranızı çöpe atmayın.

Konuşma Kalitesi:

Apple Airpods ile sunulan W1 çipine burada çok iş düşüyor. Videoda da anlattığım gibi kulaklığımızla ağızımız arasındaki mesafe bir hayli fazla. Yukarıda da bahsettiğim gibi her kulaklığın altında mikrofon bulunuyor. W1 çipiyle beraber bu akıllı kulaklık hangi kulaklıktan ses daha düzgün gidiyorsa o mikrofondaki sesi karşı tarafa gönderiyor. Apple Airpods ile telefonla konuşmak, kulaklık sahibi için gerçekten büyük rahatlık ancak eğer konuşmayı sesli bir ortamda yapıyorsak, karşı taraf için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim.  Bu tarz bir durumda ses ne yazık ki karşı tarafa güzel bir şekilde gitmiyor. Bunun için biraz bağırarak konuşmak ya da daha sessiz bir ortamda konuşmak çok daha mantıklı olacağını söyleyebilirim.

Bağlantı:

Apple Airpods

Apple bu kulaklığı tanıtırken “sihirli” olarak tanıtırken gerçekten doğru bir kelime kullanmış. Kulaklığın kutusunu telefonunuzun yanın da açtığınız zaman aynı yukarıdaki fotoğraf gibi bir görüntü ile karşılaşıyorsunuz ve bağlantı kurulmuş oluyor. Bu ekranda kulaklıkların ve kutunun şarj durumunu görebiliyorsunuz.  Bunların dışında kulaklığınızı iCloud ile eşleştirirseniz, mac ya da iWatch’ınız var ise otomatik olarak bir birlerini tanıyorlar.

Bağlantı konusunda beğenmediğim bir nokta var. Eğer benim gibi gün içerisinde iki telefon taşıyorsanız ne yazık ki sadece bir telefon ile bağlantı içerisindesiniz. Aynı anda iki cihaza ne yazık ki bağlantı kurulamıyor. Aynı şekilde mac’te çalışırken telefonunuza gelen bir çağrıyı cevaplamak için bağlantı seçeneklerinden airpods’u seçmeniz gerekiyor ki telefonla konuşmadan önce kimsenin bununla uğraşacağını zannetmiyorum ancak ben bu kulaklıkla en çok bu konuda sıkıntı yaşadım.

Bunun dışında bu ürünü Apple harici cihazlarla da kullanabiliyorsunuz. Sadece Apple ürünleriyle çalışma gibi bir durum söz konusu değil.

Pil Performansı:

Apple Airpods ‘un pil performansı gayet başarılı. Kulaklıklar tam dolu halleri ile 5 saat kesintisiz pil ömrünü sunarken, kutusuyla beraber toplamda yanınızda 24 saatlik bir pil ömrü taşıyorsunuz diyebiliriz. Kulaklıklarınızın şarjsız kalma durumu gerçekten imkansız çünkü kulaklıklarınızı kutusuna koyar koymaz şarj olmaya başlıyor. Bu bakımdan gerçekten çok güzel. Çünkü bazen ben bu sıkıntıyı Jaybird kulaklığımda yaşıyorum ancak Airpods’ta böyle bir durum imkansız. Tabii eğer kutusunu şarj etmeyi de unuttuysanız o zaman çözüm yok. Tüm bunların yanı sıra oldu da kulaklığınızın pili bitti diyelim, kutusunda 15 dakika şarj ettiğiniz zaman sizlere 3 saatlik bir pil ömrünü sağlayacak şekilde kendisini şarj ediyor ki, bu da gerçekten harika bir performans diyebiliriz.

Apple Airpods

Teknoloji:

Apple Airpods’un teknolojilerinden bahsedelim. Bluetooth kulaklık diyoruz, yani hem kablo hem de telefonu ortadan kaldırıp cebimize ya da çantamıza koymaktan bahsediyoruz. Bu tarz bir durumda her zaman playlistimiz hoşumuza gitmeyebilir ya da ses yükseltip alçaltmak isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda Airpods bizlere bir çözüm sunmuyor. Aslında sunuyor ama bana göre sunmuyor. Apple’ın sunduğu çözümü kulaklığa 2 kere dokunduğunuzda aktif hale gelen Siri’ye komutlar veriyor olmamız. “Sesi Yükselt, Şarkıyı değiştir gibi” Ancak bu durum evde ya da otomobilinizde kullanabileceğiniz bir şeyken toplu taşıma olsun, iş ortamı olsun, insanı komik duruma düşüren ve kullanışsız bir özellik diyebilirim. Çünkü Siri aktif olduğunda müzik duruyor ve önce bir ses sonrasında da müzik tamamen duruyor bu süre zarfı içerisinde Siri’ye derdimizi anlattıktan sonra doğru komutu algılayıp onu gerçekleştirmesini beklemektense şarkı değişimini kendim yapmayı tercih ederim. Zaten bu kulaklığın en çok eleştirilen noktası da bu diyebiliriz.

Ancak IOS 11 ile Apple bu sorunu çözecek gibi duruyor. Sağ ve Sol kulaklıklara ayrı ayrı özellikler atayabileceğiz, örneğin sağ kulaklığa 2 kere tıkladığınız zaman şarkı değişimini sağlarken, sol kulaklığa 2 kere tıkladığınız sesi azaltma gibi özellikler diyebiliriz.

Şuan için sadece iki seçeneğimiz var bunlardan biri yukarıda bahsettiğim Siri özelliği, diğeri ise Oynayan medyayı durdurup başlatma olarak bizlere sunulmuş ancak kesinlikle yeterli değil.

Bu kulaklıkta aynı zamanda sensörler bulunuyor. Bu sensörler sayesinde hangi kulaklığı kullandığınızı anlayıp sadece o kulaklıktan ses veriyor ya da iki kulaklıkta kulağınızdayken bir kulaklığı çıkardığınız zaman müzik otomatik olarak duruyor. Bu durum aynı şekilde Youtube ve Spotify gibi yazılımlarda da çalışıyor.

Apple Airpods iPhone 7 Plus

Sonuç:

Evet sonuca gelecek olursak, Apple Airpods’un fiyat etiketi 900TL. Neredeyse 1000TL’lık bir fiyat etiketi var. Gerçekten Türkiye şartları için çok yüksek bir fiyat.  Olumlu yönlerine bakacak olursak, Lightning ile şarj olması, üstün pil performansı, inanılmaz kolay bağlantı seçeneği, yüksek ses ve bas performansı diyebiliyorken olumsuz yönlerine baktığımız zaman ise en başta gelen ve kabul edilebilir bir yanı olmayan yatılım problemi, kutunun çizilebilir oluşu, müzik değiştirme ve ses yükseltme gibi bir özellikler için Siri’ye mecbur bırakılma gibi durumlar söz konusu diyerek konuyu özetleyebilirim.

 

Bu ürün hakkında aklınıza takılan tüm sorular ve yorumları aşağıdaki yorumlar bölümünden bana yazabilirsiniz.

Eğer incelemeyi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda beğenmeyi ve hatta paylaşmayı unutmayın! 🙂

Mert Gündoğdu – Ağustos 2017