Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS İncelemesi

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS İncelemesi

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS lens piyasayı kasıp kavuran Canon EOS 7D’nin resmi kit lenslerinden biri olarak tanıtıldı. Diğer kiti olan 15-85mm’den daha çok zoom aralığı olan ve daha ucuz bir lens. 18-135mm tam bir gezi lensi olarak lanse ediliyor. 18-55mm yetmeyen hemen üstüne bir zoom lens almak isteyen fakat iki lens kullanmak istemeyen kullanıcıların yardımına yetişiyor. Lensin üstünde IS olması yine büyük bir artı puan kazandırıyor.18-135mm 1.6 çarpanlı APS-C sensörlü fotoğraf makinelerinde 29-216mm’ye denk geliyor.

Lensin dış malzemesi bütün düşük bütçeli lensler gibi plastikten yapılmış. Açıkcası ben lensin dış kalitesini hiç beğenmedim. Canon devamlı plastik kalitesinden çalıyor ve hiç indirim yapmıyor hep zam hep zam. Kullandığıkalitesiz malzemeye doğru oranla fiyatlara da yansıtsa düşük bütçeli fotoğrafçılar çok sevinecek fakat işte hain Canon 🙂

Lens Canon’un geleneksel AF mikro- motoru kullanılmış. Fakat USM olmamasına rağmen lensin AF hızı gayet tatminkâr ve doğru odaklama oranı gayet yüksek. Bu durum Liveview için geçerli değil ne yazık ki. Liveview’da netleme hızı gayet yavaş. Lenste devamlı Manuel odaklama olanağı mevcut değil. Yani Netlemeyi otomatik yaptıktan sonra elimizle çevirip netlemeyi değiştirmek için lensin üstündeki AF tuşunu MF’ye getirmemiz gerekiyor. 18-135mm’nin Image Stabilizer özelliği 4 stop’a kadar etkisini gösteriyor. Dış çekimlerde ise genelde 3 stopa kadar etkisi hissediliyor.

Canon 55-250’de olan odaklama yaparken dönen motor sistemi 18-135mm’de kullanılmamış. Böylelikle lensin önüne taktığınız parasoley ya da filtreler odaklama yaparken dönmüyor.

Geniş zoom aralığı olan lenslerin problemi olan bükülmeler bu lenste de mevcut. 18mm’de bükülmeler gözle görülecek şekilde belirgin oluyor. Aynı problemin olduğu 18-200’le kıyaslanırsa 18-135mm’de bükülmeler daha aza indirgenmiş.

Açıkcası Canon’un bu lensini duyunca çok gereksiz bulmuştum. Çünkü daha yeni sayılacak 18-200mm’yi piyasaya sürmüşlerdi. Fakat Canon bu lensten beklenen verimi alamadı. Her satın alan hüsrana uğradı. Ayrıca lensin fiyatının yüksek olması düşük bütçeli kullanıcılar tarafından kabul görmedi. 18-135mm hem gezi hem de anı fotoğrafları için gayet tatmin edici bir performansa sahip. Fiyatı spot sıfır olarak 400 dolar olan bu lens bence tutacak gibi duruyor.

Aşağıdaki testte çektiğim yerin çok kötü bir yer olduğunu biliyorum. Fakat orayı çekmeye mecburdum. Manzaradan ziyade lensin kalitesine bakmanızı tavsiye ediyorum. Çekimler f/8’de Diyafram öncelikli modelde 40D kullanılarak gerçekleştirildi.

Öncelikle zoom aralığını göstermek için 18-135mm testine bir göz atalım.

Şimdide fotoğrafın ortası ve kenarlarından alınan %100 croplu görüntülerine bakalım..

Sonuç;

Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS , EF-S 18-200mm’den daha iyi bir performansa sahip olsa bile yinede mükemmel bir lens değil. Fotoğraflardan da anlaşılacağı üzeri netlik ortalarda tatminkâr bir seviyedeyken kenarlara geldikçe azalıyor. Fotoğrafların tatmin edecek düzeyde fotoğraf vermesini sağlamak biraz da bizim elimizde aslında. 18mm’de f8 de ve 70mm’nin üzerinde f11’lere çıkıldıkça fotoğraf kalitesi artıyor. Ayrıca Diyaframı kısmak kenar kararmalarını
engellemek içinde çok faydalı bir yöntem olacaktır. 18mm’deki CA oranı kenarlarda gözle görülecek derecede fazla fakat bu durum zoom oranı arttıkça azalıyor.

Beğenmediğim diğer bir noktada lensin dış yapısı ki bu konuya yukarıda da değinmiştim. Fakat bu paraya bu kaliteyi veriyor Canon. Artı yönlerine gelecek olursak AF motoru gayet iyi hem hızlı hem de netleme başarısı yüksek özellikle
lens değiştirmeyi sevmeyen kullanıcılar için tam bir gezi lensi. Fiyat olarakta 400$ fiyatıyla fotoğraf makinelerimiz üstünde olabilir. Ne dersiniz?