Canon 4000D Fotoğraf Makine İncelemesi

Canon 4000D İncelemesi ile karşınızdayım.

En son incelemeleri ve haberleri kaçırmamak için kanalıma abone olmayı unutmayın.

Canon 4000D’yi 28 Şubat 2018 tarihi itibariyle duyurdu. Canon 4000D serisi tamamen yeni bir seri diyebiliriz. Bu seri tamamiyle bütçe dostu bir D-SLR arayanlar için en uygun seçenek diyebiliriz. Daha öncesinde Canon Giriş segmenti 1300D Serisi ile devam ediyordu, ancak 4000D ile çok daha uygun fiyatlı bir D-SLR çıkararak her keseye uygun bir ürün gamına da sahip olduğunu söyleyebiliriz. Canon 4000D ile birlikte aynı gün 1300D serisinin yenilenmiş versiyonu 2000D‘de tanıtıldı. 2000D incelemesini okumak için buraya tıklayın.

Canon Giriş Segmenti D-SLR fotoğraf makinelerine baktığımız zaman ise güncel sıralama şu şekilde diyebiliriz;

4000D > 2000D > 200D > 750D > 800D

Fotoğraf makinesi alırken yada bir arkadaşımızın elinde gördüğümüz zaman ilk sorduğumuz soru fotoğraf makinesinin megapikseli oluyor. Ancak burada büyük bir yanılgı söz konusu. Çünkü fotoğrafın kalitesini megapiksel değil, fotoğraf makinesinin sensörü belirler. Fotoğraf makinesinde kullanılan sensör ne kadar büyük ise, elde edeceğimiz fotoğrafın renk geçişleri, ISO performansı ve alan derinliği aynı oranda artacaktır.

Canon 4000D, APS-C 1.6x çarpanlı bir sensöre sahip, bu da hali hazırda akıllı telefonlarda bulunan sensörlerden tam 19 kat büyük bir boyut diyebiliriz.  Burada söylenmesi gereken şey, herkes kendi işini yapmalı, fotoğraf makinesi fotoğraf çeksin, akıllı cihazlarla da iletişimde kalmaya devam edelim 🙂

Canon 4000D

Canon 400D Kimler için?

  • Hali hazırda kompakt fotoğraf makinesi ya da cep telefonları ile amatör olarak çekim yapan kullanıcılar için
  • Fotoğrafa yeni başlayan meraklılar için
  • Fiyat performans bir fotoğraf makinesi arayanlar için

4000D İncelemesi

Canon 400D Özellikleri:

  • 18.1 megapiksel CMOS 1.6x Çarpanlı Sensör
  • Sensör Boyutu: 22.3mm x 14.9mm
  • DIGIC4 + İşlemci
  • Saniyede 3 Kare Çekim Hızı (96 fotoğraf)
  • ISO100-6400 (ISO12800)
  • Wi-Fi ile Bağlantı Olanağı
  • Full HD 1080p 30 fps
  • Akıllı Otomatik Çekim Modu
  • Yaratıcı Filtreler
  • 2.7” Sabit 270.000 Noktalı LCD

Canon 4000D kalbindeki Digic 4 Plus işlemci sayesinde, 18.1 megapiksellik fotoğraflardan saniyede 3 kare çekebiliyor. Fotoğraf makinemiz arka arkaya 96 adet fotoğrafı da kaydedebiliyor.  Fotoğraf makinemiz APS-C 1.6x çarpanlı sensörüyle beraber bizlere 18.1 megapiksel fotoğraflar üretiyor. Netleme sistemi olarak, 9 adet netleme noktası bulunan fotoğraf makinemizde, 3inclik bir LCD’de bulunmaktadır. Ölçüm sistemi olarak  63-alandan iFCL ölçüm yapabilen bir sensör kullanılmış. Canon 4000D’nin maksimum ISO değeri ise 12.800 olarak belirlenmiş. Video konusunda bizlere ise 1080p’de 30 fps kayıt yapma imkanı sağlamış. Fotoğraf makinemizde aynı zamanda Wi-Fi olduğu için çektiğimiz fotoğrafları çok kolay bir şekilde akıllı tablet yada telefonlarımıza aktarabiliyoruz ve fotoğraf makinemizi bu cihazlardan kontrol edebiliyoruz ancak bu üründe NFC bulunmuyor.

4000D İncelemesi

Canon 4000D

Canon 4000D’nin gövdesine bakacak olursak, Karbon Fiber ve Polikarbon karışımı bir yapıya sahip. 4000D Canon’un en uygun fiyatlı D-SLR gövdesi. Bu yüzden gövde kalitesi 1300D ile aynı ancak 2000D’den daha düşük diyebiliriz. Bunun dışında ürünün arkasında bulunan tuşların üzerinde herhangi bir baskı bulunmuyor. Tuşların ne işe yaradığı hemen yanlarında konumlandırılan yazılardan anlaşılıyor. Bunun dışında otomatik açılan flaş bölümü 4000D’de manuel olarak açılıyor.

Canon 4000D

Canon 4000D

 

Yukarıda da bahsettiğim gibi tuşarın üzerinde ne işe yaradıkları yazmıyor, gövde üzerinde bulunan yazılardan tuşların ne işe yaradığını anlıyoruz. Canon 400D, 2.7inch ve 270.000 noktalı LCD ile bizlere sunuluyor. Bu fotoğraf makinesinde dokunmatik LCD bulunmuyor. Canon fotoğraf makineleri bilindiği üzere piyasadaki en kolay kullanıma fotoğraf makineleri. Menüler gayet anlaşılır ve hangi özelliğin nerde olacağını tahmin bile edip bulabiliyorsunuz. Hatta bunun bir ismi var; “Sezgisel Arayüz” 🙂 Bu sayede fotoğraf çekerken gayet rahat bir şekilde ayarlarınızı yapabiliyorsunuz ve hiç bir anı kaçırmıyorsunuz. Tabii ki fotoğraf çekmeye yeni başladığınız zaman  belirli bir alışma süreci olacaktır fakat bu süreç diğer makinelerden kesinlikle çok daha kısa olacağı aşikar. Zaten bu dediğim olayı diğer fotoğraf makinelerini menülerini gördükten sonra anlayacaksınız. 🙂

4000D İncelemesi

Canon 4000D ‘nin üst kısmına baktığınız ise, daha önce görmediğimiz bazı değişiklerle karşı karşıyayız. Burada ilk dikkatimi çeken nokta, açma kapatma tuşunun bulunmuyor oluşu oldu. Canon bu tuşu çekim mod tekerleğinin içine koymayı tercih etmiş. Böylelikle çekim mod tekerleğini çevirdiğiniz anda fotoğraf makineniz açılıyor. Aynı şekilde kapatmak istediğimiz zaman ise bu tekerleği OFF konumuna getirmemiz gerekiyor. Bir diğer farklılık ise Flaş açma tuşunun bulunmuyor oluşu oldu. 4000D’de dahili flaş otomatik olarak değil, manuel olarak açılıyor.

4000D İncelemesi

Canon 4000D de bulunan girişlerine bakacak olursak sırasıyla, USB girişi ve HDMI girişleri mevcut. Fotoğraf makinemiz SD Hafıza kartlarıyla uyumlu ve pil olarak ise LP-E10 kullanıyor. 2000D’de ek olarak uzaktan kumanda girişi bulunuyordu ancak 4000D’de bu girişi bulunmuyor.

4000D İncelemesi

Fotoğraf Makinemizin çekim modlarına bakılacak olursa, 4 adet Yaratıcı Çekim Modu,  9 adet ise otomatik çekim modu bulunuyor.

Yaratıcı Çekim Modları; Manuel, Diyafram Öncelikli, Enstantane Öncelikli ve Program Modları. Otomatik Çekim Modları ise; Akıllı Otomatik, Flaşsız Çekim Modu, Yaratıcı Otomatik, Portre , Manzara, Makro, Spor , Yemek ve Gece Portre Modu olarak adlandırılıyor. 4000D Sadece bu modlarla da kalmıyor aynı zamanda seçtiğiniz mod içerisinde Q tuşuna basarak  gireceğiniz menüde tonlama yapmamızı da sağlıyor.

Çekim Modları hakkında merak ettikleriniz aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz;

https://youtu.be/XmKmh4IPYqg

Akıllı Otomatik mod, özellikle fotoğraf makinesi yeni aldığınızda ilk olarak kullanabileceğiniz bir mod olarak sunuluyor. Canon 2000D burada çekilen fotoğrafta bulunan, yüzleri, renkleri, kontrastı, hareket eden bir objenin mi yoksa sabit bir objenin mi seçildiğini hatta makinenin tripod üzerinde mi yoksa elde mi tutulduğunu anlayıp ona göre kendisini ayarlayıp en iyi fotoğrafı bizlere sunuyor. Özellikle fotoğrafçıkta yeniyseniz ve ilk etapta diyafram enstantaneden ziyade kompozisyonu kafanızda oturtmak istiyorsanız bu moda aldıktan sonra rahatlıkla çekimlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

4000D İncelemesi

Canon 2000D, 1080p’de 30 fps video çekimini bizlere sağlıyor. Yazımın başında da bahsettiğim gibi, akıllı cihazlarda bulunan sensörden yaklaşık 19 kat büyük sensörün faydalarını video çekiminde de görüyoruz. Canon 4000D bizlere sinematik ve alan derinliğinin yüksek olduğu videolar çekmemizi sağlıyor. Aynı zamanda 50mm 1.8 STM gibi bir lensle objenin net, arka planın ise bulanık olduğu çok iyi görüntüler elde etmemizi sağlıyor.  Hybrid CMOS AF II netleme teknolojisi sayesinde video çekiminde otomatik netleme yapmayı da sağlıyor. Otomatik netleme yaparken daha sessiz ve daha hızlı netleme yapmak için STM Netleme Motoruna sahip olan lensleri kullanmanız gerektiğini hatırlatmak isterim. Bu lensler içindeki özel Step Motor sayesinde daha tutarlı ve sessiz netleme yapmak için tasarlanmıştır.

 

4000D İncelemesi

Canon 4000D’nin bağlantı özellikleri arasında Wi-Fi bulunuyor. Ancak NFC desteği bulunmuyor.

Malum herkes çektiğini, gördüğünü yediğini içtiğini hemen paylaşmak istiyor. Ancak fotoğraf makineleriyle çektiğiniz zaman aktarım yapmak genellikle bir sıkıntı oluyor. Ancak Wi-Fi uyumlu bu makineler sayesinde çektiğiniz fotoğrafları akıllı cihazlarınıza aktarmak gerçekten çok kolay. Aşağıdaki videoda ilk bağlantıyı kurduktan sonra yapılan çekimlerde bağlantıyı tekrardan kurmak çok kolaylaşıyor.

Wi-Fİ özleliği sayesinde çektiğiniz fotoğrafları akıllı cihazlarınıza aktarabilir ve fotoğraf makinenizi akıllı cihazlarınız üzerinden kontorl edebilirsiniz.

Öncelikle akıllı telefonumuza Canon Camera Connect yazılımını Apple Store ya da Google Store’dan indiriyoruz. Sonrası ise aşağıdaki videoda 🙂

4000D İncelemesi

Canon 4000D bizlere 5 adet Yaratıcı Filtre moduyla geliyor. Bu  Filtreler , Kumlu Siyah Beyaz,  Yumuşak Odak, Balık Gözü Efekti, Oyuncak Kamera Efekti ve Minyatür Efekti olarak sıralanıyor.

4000D İncelemesi

Canon 4000D Kutu İçeriği:

  • Canon 4000D Gövde
  • Canon 18-55mm
  • LC-E17 Şarj Aleti
  • LP-E17 Pil
  • Boyun Askısı
  • Türkçe Kullanım Kılavuzu
  • 2 Sene Canon Eurasia Garanti Kartı
  • Ücretsiz 4 Saatlik Sınıf Eğitimi Hakkı Sağlayan Canon Görsel Akademi Kartı

4000D İncelemesi

Canon 4000D, 2 adet kit lensle beraber satılıyor olacak. Bu lenslere bakıldığı zaman biri Canon EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 DC III diğeri ise Canon EF-S 18-55mm f/4-5.6 IS II STM. Bu iki lense baktığınız zaman aralarında fiyat farkları mevcut olacaktır. Çünkü IS STM olan versiyonda, IS titreşim engelleyiciyi, STM iste Step Motorlu Netleme sistemi olduğunu belirtiyor. Peki bunlar ne işe yarar, titreşim engelleme özellikle ışığın az olduğu ve düşük enstantane de çekim yaptığımız durumlarda elimiz titreşimini algılayıp ona göre bu titreşim engellemeye çalışan bir teknollojidir. STM ise, özellikle otomatik netleme sistemi ile video çeken kullanıcılar için olmazsa olmazdır. Bir alandan diğer alana netlik yaparken netleme motorunun çıkardığı sesi minimize eder ve bu geçişi çok pürüzsüz bir şekilde gerçekleştirir.

1018-checker

Canon 4000D, Crop çarpanlı bir gövde olduğu için hem EF hemde EF-S lenslerle uyumludur. Bu farkları bilmiyor iseniz, aşağıdaki videoyu izlemenizi tavsiye ederim.

Lens tavsiyelerime gelecek olursak, Canon 4000D için ilk etapta 18-55mm ile başlamanızı öneririm.

Sonrasında eğer 18mm sizle genişlik açısından yetmiyor ise, ilk etap fiyat performans canavarı Canon EF-S 10-18mm‘yi öneriyorum. Lens bir üst segmenti olarak bilinen 10-22mm’yle neredeyse aynı performansı sağlıyor ve fiyat olarak baktığınızda yarı yarı daha uygun. Lenste aynı zamanda IS ve STM olması da büyük 2 artı..

İkinci olarak herkesin çantasında mutlaka olması gereken bir lens olan, Canon 50mm f/1.8 STM’yi önereceğim. Bu lensle en çok istenen “arkası bulanık” fotoğrafları çok rahatlıkla çekebileceksiniz. Önerdiğim bu 3 lens arasında en uygun fiyata sahip olan lenste Canon 50mm f/1.8 STM’dir. Bu lensin eski versiyonu 50mm f/1.8 II, Canon’un bugüne kadar en çok üretilen ve en çok satan lensidir.

Üçüncü olarak ise, eğer 18-55mm’nin 55mm’si sizlere yetmiyor ve daha fazla zum yapmak istiyorsanız burada sizlere yine bir fiyat performans canavarı 55-250mm’yi önereceğim. Bu lenste yine hem IS hemde STM olduğu için özellikle yüksek zum değerlerinde çok daha net fotoğraf çekmemizi sağlıyor.

4000D İncelemesi

 

4000D İncelemesi

Canon 4000D özellikle fotoğrafçılığa yeni başlayanlar ve hali hazırda cep telefonu yada kompakt  fotoğraf makineleriyle fotoğraf çeken kişilerin DSLR dünyasına adım atmaları en uygun fotoğraf makinesi diyebilirim. Fotoğrafta kalite elde etmek istiyorsanız, aslında megapikselin hiçbir önemi olmadığını ve  keskin ve gürültüsüz fotoğrafın tek çözümünün sensör büyüklüğünde olduğunu bilmeniz gerekiyor. Megapikselin sadece fotoğrafın boyutunu belirttiğini hatırlatıp,  Akıllı cihazlardan yaklaşık 19 kat büyük sensörüyle, çok daha keskin fotoğraf ve videolar çekerken, yüksek ISO değerlerinde bile daha temiz fotoğraflar elde etmenizi sağlayacak ve Gelişmiş Wi-Fi özellikleri sayesinde çekilen fotoğrafları hemen akıllı cihazlarınıza atıp istediğiniz gibi paylaşabileceğiniz bir fotoğraf makinesi olmuş.

Ürün hakkında tüm sorularınızı ve yorumlarınızı aşağıdan bana iletebilirsiniz.

Mert Gündoğdu – Şubat 2018