Ana Sayfa Lens İncelemeleri Canon EF 11-24mm f/4L USM İncelemesi

Canon EF 11-24mm f/4L USM İncelemesi

Canon EF 11-24mm f/4L USM İncelemesi

Canon, 2015’te bizlere Canon EF 11-24mm f/4L USM‘yi tanıttı. Canon’un geçtiğimiz seneye kadar ultra geniş açıda rakiplerine göre eksik bir lensi vardı ve herkes Canon’dan bu tarz bir lens çıkarmasını bekliyordu. Meraklı bekleyiş 6 Şubat 2015’te sona erdi ve Canon dünyanın en geniş açılı balık gözü olmayan lensini piyasaya sürdü.  Lensin 11mm de bizlere sunduğu görüş açısı tamı tamına 126 dereceye tekabül ediyor. En geniş açılı lens olmasına rağmen lens 11mm de bile gerçekten çok az bir bükülme yapıyor. Tabii burada Canon mühendislerinin de farkı ortaya çıkıyor. Lens, 16 element ve 11 gruptan oluşuyor.

Bu lensi geçtiğimiz hafta gitmiş olduğum Karadeniz turunda bir hayli test etme fırsatı buldum. Tabii bu bebeği Canon’un megapiksel canavarı 5DS ile denediğimi de belirtmek isterim. Canon 5DS gibi bir fotoğraf makinesini optik olarak doyurmak gerçekten zor, zaten Canon 5DS ile maksimum performası alabileceğiniz lensleri bizlere daha öncesinde bir liste ile belirtmişti. En son teknolojiyle üretilen 11-24mm’de listenin başından geliyor. Aşağıda paylaşacağım %100 croplar olsun, ufaltılmış fotoğraflar olsun kaliteyi damarlarınızda hissedeceğinize emin olabilirsin. 🙂

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Dış Yapı:

Canon EF 11-24mm f/4L USM ‘nin optiklerinden kısaca bahsedecek olursak, yukarıda da söylediğim gibi lens 16 element ve 11 gruptan oluşuyor. Lense dışardan baktığınız zaman gerçekten çok büyük duruyor. Özellikle ön camı şuana kadar üretilen en büyük çaplardan biri, tamı tamına 87mm. Lens dış bükey olduğu için ön tarafına yuvarlak filtrelerden kullanamıyoruz. Fakat lensin arkasında bulunan jel filtre bölümü ile filtremizi lensin arkasına takabiliyoruz. Şuanda jel filtrelerin ulaşılabilirliği tartışılsa da yakın zamanda bulunması kolaylaşacağı aşikar.

Lensimiz “floruine” ile kaplı, böylelikle lensin üstüne gelebilecek tüm kir ve pislikleri çok rahatlıkla temizleyebiliyoruz. Lensimiz tüm kötü hava koşullarına uygun olarak üretilmiş bu sayede en kötü hava koşullarında bile gönül rahatlığıyla çekim yapabiliyoruz. Canon’un üst segment lenslerinde bulunan “SWC” kaplaması bu lenste de kullanılmış. Bu kaplama sayesinde lensin flare performansı iyileştirilmiş.

Canon EF 11-24mm f/4 L USM ‘nin dış yapısı Canon L Serisi lenslerine yakışır kalitede. Lensi elinize aldığınız zaman kaliteyi elinizde tuttuğunuzu rahatlıkla anlıyorsunuz. Lens, gerek dış gerekse iç yapısıyla üstünde bulunan kırmızı şeridin hakkını veriyor.

Canon EF 11-24mm f/4L USM kullanılan optik ve camların kalitesi ve büyüklüğünden ötürü bir hayli ağır, lens tam olarak 1.2kg. Böylelikle uzun gezilerde taşıması biraz zorlayıcı olabilir. Ben bir haftalık karadeniz turunda bu tarz bir sıkıntı yaşamadım ama lensi ilk eline aldığınız zaman bir ağırlık hissediyorsunuz 🙂

Canon EF 11-24mm f/4L USM

Uyumluluk;

Canon EF 11-24mm f/4L USM, 1987 yılından itibariyle üretilmiş bütün EOS serisiyle uyumludur. EF bir lens olduğu için Canon APS-C , APSC-H ve Full Frame Gövdelerde kullanılabiliyor. Canon Lens kısaltmalarına tam olarak hakim değilseniz, bu video sizlere yardımcı olacaktır.

11-24mm Zoom Aralığı:

Aşağıdaki fotoğraflarda sizler için 11mm’den başlayarak sırasıyla 11, 12, 14, 16, 18, 20 ve 24mm’de yaptığım çekimleri bulabilirsiniz ve böylelikle lensin sağladığı odak uzaklıklığını anlayabilirsiniz.

Gerek ülkemizde gerekse dünya da artan popülasyondan dolayı, turistik olsun olmasın fotoğrafını çekeceğimiz alanlarda normal açılarda fotoğraf çekerken temiz bir kadraj elde etmek çok zor oluyor, ya bir çöp kovası ya da koşuşturan bir çocuk hep kadrajımızda. 11-24mm gibi dramatik geniş açı lenslerle çekeceğiniz objenin çok yakınına girerek tertemiz kadrajlar elde etmek kolay oluyor.

canon 5ds 11-24mm

Flare & Kenar Kararması & Renk Sapması (CA);

Yukarıdaki üçlü, aslında bizim uzak durmamız gereken 3 beyaz gibi 🙂 Bu üçlü, her lensin korkulu rüyasıdır. Özellikle bu kadar geniş açı bir objektifte flare kaçınılmazdır.  Flare kimi zaman fotoğraflara çok yakışırken, kimi zaman ise fotoğrafları kullanılmaz hale getirebiliyor. Manzara fotoğraflarına yakışırken mimari fotoğraflarında flarelerin mimari yapılarla kesiştiği yerlere denk geldiği zaman kötü görüntüler oluşturabiliyor. Hali hazırda bu flare’leri engellemek için her lensin kendisine göre özel parasoleyi olsa da bu plastik parçaları her zaman fotoğrafı kurtarmaya yetmiyor, burada ise özel kaplamalar devreye giriyor bu kaplamalardan 11-24mm’de bulunanlar ise “SWC” yani “Subwavelength Coating” , “Air Sphere Coating (ASC)” ve “Florin”. Bu 3 kaplamanın arasında en yenisi ASC. Bu kaplama nano partiküllerden oluşuyor ve hybrid bir yapısı mevcut.”ASC” ve “SWC” lensin optiklerinde kullanılan, Florin ise dış yapısında kullanılan bir kaplamadır.

11-24

Bu kaplamalar sayesinde fotoğrafta oluşabilecek flareler minimuma indirgenmiş oluyor. Aşağıdaki iki fotoğrafta direkt olarak güneşe çevrilerek çekildi, böyle bir durumda flare oluşmaması nerdeyse imkansız, lensin flare performansını bu karelerden görebilirsiniz.

Yaptığım testlerde çok az bir kenar kararması problemi yaşadım, ki buna problem denmez. Bu ufak kenar kararmalarını ise Photoshop’ta tek tık ile düzeltmek gerçekten çok kolay.

Canon 11-24mm f/4 L USM Canon 11-24mm f/4 L USMNetleme Hızı ve Tutarlılığı;

Canon EF 11-24mm f/4L USM ‘yi kullandığım bu süre zarfında netleme hızı ve tutarlığı beni şaşırtmadı. Çünkü bu kadar üst segment bir lenste daha düşük bir performans beklemeyezdim. USM netleme moturuna yakışan bir sessiz ve tutarlı netlik mevcut. Lenste AF için yüksek hızlı bir CPU mevcut ve en güncel Netleme algoritmalarıyla donatılmış. Ultra geniş açılarda kısa bir mesafeden sonra netlik sonsuza geçmektedir, bu lenste de bu mesafe 1 metre. 1 metreden uzak yapacağınız bütün çekimler için sonsuza netlemeniz yeterli oalcaktır.

Bütün USM Lenslerde olduğu gibi bu lenste “FTM(Full Time Manuel)” mevcut. FTM sayesinde AF motorumuz açık olsa bile çekim sırasında netliğe manuel olarak müdahale edebiliyoruz. Lensimizin minimum netleme mesafesi ise 28cm olarak belirlenmiş, böylelikle objelere netleme yaparak çok dramatik kareler elde edebiliyor olacağız.

Canon EF 11-24mm f/4 L USM lensi kimler almalı?

Özellikle manzara ve mimari çekimler yapan fotoğrafçılar için gerçekten alternatifsiz bir lens. Yukarıda bahsetmiş olduğum dünyanın en geniş açılı lensi olması ve verdiği fotoğraflarda bükülmelerin minimumda olmasından dolayı özellikle fotoğrafçıların vazgeçilmez lensi olacağı aşikar. Tabii bu kadar kusursuz bir lensin bir de bedeli var. Fiyat olarak yüksek olsada, beklentisi yüksek fotoğrafçılar için kusursuz bir tercih olacaktır.

Ülkemizde çok yaygın olmasa da profesyonel olarak emlak fotoğrafçılığı için bulunmaz bir nimet, geniş açı lenslerin vermiş olduğu genişlik hissiyatı sayesinde çekecekleri daire fotoğraflarında odalar olması gerekenden çok daha büyük çıkacak ve bütün odayı tek karede fotoğraflamış olacaklar.

Bunların dışında büyük organizasyonları özellikle havadan çekerken çok iyi açılar elde etmekte mümkün olacaktır.

Aynı zamanda Cinema EOS Kullancılarında bu lensi severek kullanacağını düşünüyorum. Tabii ultra geniş açı lensin vermiş olduğu 126 derecelik açıdan dolayı hem kusursuz kadraj hemde kusursuz ışığı yapmak zorlayabilir ama burada iş profesyonellere düşüyor.

Lens özellikle Full Frame gövde kullanan fotoğrafçıları hedefliyor, eğer APS-C sensörlü fotoğraf makinesi kullanıyorsanız bu lens bize 17.6 – 38.4mm değerlerini veriyor. APS-C sensörlü fotoğraf makine sahiplerine Canon 10-18mm yada Canon 10-22mm ‘yi önerebilirim. Bu iki lens de  APS-C sensörlü fotoğraf makinelerinde tercih edilebilecek fiyat performans canavarlarıdır.

Canon EF 11-24mm f/4 L USM Örnek Fotoğraflar:

Canon EF 11-24mm f/4L USM Canon EF 11-24mm f/4L USM Canon EF 11-24mm f/4L USM Canon EF 11-24mm f/4L USM 095A9637 095A9972 Canon 11-24mm f/4 L USM

Örnek Video Çekimi

Aşağıdaki videoda ise Canon 5DS ve Canon 11-24mm ile çekilmiş ham görüntüleri görebilirsiniz. Herhangi bir renk düzeltmesi, renk profili atılmamıştır. Ses için harici bir mikrofon kullanılmamıştır. Bazı görüntüler elde çekilmiştir.

 

error: