Canon EOS M5 İncelemesi

Canon uzun bir zamandan beri beklenen orta üst segment aynasız EOS M5 modelini 15 Eylül 2016 tarihi itibariyle duyurdu. Bende sizler için çok detaylı bir EOS M5 İncelemesi hazırladım. Uzun zamandır beklenen bu model aynasız sektörüne güzel bir hareket getirecek gibi duruyor. Beni tanıyanlarınız çok sağlam bir DSLR’cı olduğumu biliyordur. Ben genellikle ele oturan ve fotoğraf çektiğim zaman, makineyi hissetmeyi seven biriyim. Fakat bu makine beni bile heyecanlandırdı.

Şimdi yavaştan incelemeye başlayalım;

ozellikler

  • Digic 7 İşlemci
  • APS-C 1.6x CMOS Sensör (Ödüllü 80D Sensörü)
  • Saniyede 7 Kare, Netlik sabitleyerek Saniyede 9 kare çekim hızı
  • 100 – 25.600 ISO aralığı
  • Dahili Vizör (2.36milyon noktalı, 120 fps yenileme hızına sahip)
  • 3.2” 1.620.000 Noktalı Dokunmatik LCD
  • 14 Bit Raw
  • Dual Pixel CMOS AF Netleme Sistemi
  • Wi-Fi & NFC Bağlantı
  • Bluetooth
  • 1080p 60fps 35mpbs Video Kaydı
  • 5 Yönlü Titreşim Engelleyici ( Video)
  • Focus Peaking
  • Mikrofon Girişi

Photoworld dergisinde Ürün Uzmanı olarak testler yaparken, çeşitli markalarda aynasız makineler kullanma şansı elde ettim ve bütün makinelerde yaşadığım sıkıntılar belliydi. Makinenin ele oturmaması, ergonomik olmaması, kullanım zorluğu, elektronik vizör.

Yukarıda yazdığım sebeplere baktığımız zaman, aynasız fotoğraf makinelerinin ele oturmaması, elektronik vizör, pilinin az gitmesi zaten hepsinin doğası gereken olması gereken şeyler. Fakat gel gelelim kullanım kolaylığını bu kadar model çıkarmalarına rağmen çözememiş rakipler mevcut.  Bunların dışında Canon’un kullanıcı dostu ara yüzü ve kolay kullanıma verdiği önemi bizzat biliyorum. Burada markalar aslında kendileriyle çelişiyorlar. Aynasız makinelere geçiş yapan fotoğrafçılara baktığınız zaman ilk söyledikler şey, makinelerinin hafif olduklarıdır. Makinede hafiflik arayan fotoğrafçılar aynı zamanda kullanım kolaylığı da arayan son kullanıcı kitlesidir. Bu kitle makineyi aldıktan sonra eğer menülerde kendisini kaybediyor ve sezgisel olarak hangi özelliğin nerde olduğuna ulaşamıyorsa burada büyük bir problem var demektir.

menuler

Bugün Canon’un 1300D modelinden tutunda 1DX Mark II’ye kadar menü sistemine baktığınız zaman aynı temel taşların üzerine kurulu olduğunu göreceksiniz. Tabii ki bu iki modelin menüleri arasında dağlar kadar fark var ama ikisinde kullandığınız zaman ne kadar kolay ve sezgisel bir kullanıma sahip olduğunu kendiniz de göreceksiniz. Canon EOS M5 bizlere her şeyin başında bu kolay ve sezgisel kullanımı sağlıyor.

Canon aynasız dendiği zaman herkes “aman ben alamayayım” diyor.  Bunun sebebi ise ilk serinin talihsiz şekilde çok yavaş netleme yapmasıydı. EOS M modelini 2012 yılında ilk olarak İngiltere’de gördüğümde makinenin netlemesinin çok büyük bir problem olacağını anlamıştım. Bu makineyle ilgili internette çokça kötü yorumlar ve incelemeler yazıldı ve benim de beğenmediğim bir makineydi. Sonrasında Canon, M serisi için bir yazılım çıkardı ve netleme hızı kısmen yükseldi. Sonrasında M2, M3 ve M10 modellerini bizlere sundu. Fakat bu modeller Canon kullanıcılarını tatmin etmeyen modeller oldu. Bu makinelerin tatmin etmemesinin asıl sebebi ise bu iki makine de giriş seviyesi makinelerdi, EOS M10 1200D standardında ,  EOS M3 ise 100D standardında makineler olara konumladırılıyordu. Her Canon severin gönlünde yatan aslanın tarifi ise aşağıdaki gibi diyebiliriz: biraz Retro tasarım, elinde olan teknolojinin kırpılmadan verildiği ve DSLR ağırlığından kurtulmak isteyen fotoğrafçı dostları tatmin edecek görüntü kalitesiydi.

Bu uzun bekleyişin sonunda Canon EOS M5, fotoğraf dünyasına sunuldu. Canon aynasız segmentine baktığınız zaman EOS M5, M3’ün üstünde DSLR segmentinde ise Canon 80D ile bire bir olarak konumlandırılıyor. Bir DSLR tutkunu olarak, bu makinenin Canon tarafında üretilmiş aynasızlar arasında ilk defa bir DSLR yerine düşünebileceğiniz bir makine olduğunu belirtebilirim.

hiz

EOS M5’in kalbinde Canon ailesinin en hızlı işlemcisi olan Digic 7 ve ödül üstüne ödül alan Canon 80D’de bulunan APS-C Sensörün bire bir aynısı kullanıldı. Bunlarla da kalmayarak netleme hızını en yüksek seviyeye çıkarmak için Dual Pixel CMOS AF teknolojisi kullanıldı. Bunun sayesinde Liveview modunda netliği sabitleyerek saniyede 9 kare, sürekli netleme yaparak ise saniyede 7 kare fotoğraf çekebiliyor. Maksimum ISO değeri 25.600’a yükseltilmiş.

EOS M5’te bulunan Digic 7 işlemcinin gücü sayesinde, AF hızı ve AF takibi çok tutarlı hale geldi. Digic 6’ya oranla insan ve obje takibi performansı gözle gözükür şekilde yükseldi. Digic 6’da 800 ISO’da elde ettiğiniz gürültüyü Digic 7 işlemcide 1600 ISO’da elde etmiş oluyorsunuz. 1D X Mark II’de de bulunan Kırınım Düzeltme ve Auto Light Optimizer’da EOS M5’te bizlere sunulan özellikler arasında.

sensor

EOS M5’in Sensörüne geldiğimiz zaman ise şuanda bütün test sitelerinden ödül toplamakla meşgul olarak Canon 80D’deki 24.2 megapiksellik sensörün aynısı bu makinede kullanıldı. Böylelikle daha yüksek ISO’da daha iyi gürültü performansı elde ederken, Dinamik aralık performansı da yükselmiş oluyor. Fotoğraf makinemiz RAW’ları 14bit olarak kaydediyor. Bu sayede çok daha iyi renk geçişleri elde etmiş oluyoruz.

isotesti

EOS M5 ISO Test

Aşağıdaki karşılaştırmalarda ise, Color Checker’ın sağ tarafından aldığım %100 cropları göreceksiniz. Karşılaştırmalar görebilmek için, görsellerin üzerinde mouse ile hareket etmeniz yeterli olacaktır.

netlemesistemi

EOS M5’in netleme sistemine gelecek olursak, M5 bizlere Dual Pixel CMOS AF sistemi ile sunuluyor. Bu sistem hali hazırda 1D X Mark II ve 5D Mark IV’te de kullanılan bir netleme teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde netleme hem daha hızlı hem de çok tutarlı bir hale geliyor. Özellikle hareket eden objelerde netlik takibi konusunda çok başarılı olduğunu belirtebilirim. Dual Pixel CMOS AF aynı zamanda LCD’de dokunduğumuz yere netleme yaparken çok tutarlı ve netliği kaçırmadan akıcı bir şekilde 2 nokta arasında netleme yapmamızı sağlıyor.  Aşağıdaki video sayesinde Dual Pixel CMOS AF Odaklama teknolojisini çok daha iyi anlayabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=vE2e6XCXqjo&t

EOS M5’te 49 adet netleme noktası bulunuyor ve bu netleme noktaları Liveview’da bakılan alanın %80’ini kapsıyor bu sayede rahat bir şekilde netleme yapabiliyoruz.

Fotoğraf makinemiz Digic 7 ve yeni CMOS Sensörün gücüyle AF yaparken saniyede 7 kare, AF’yi kilitlediğimizde ise saniyede 9 kare fotoğraf çekebiliyor. EOS M5 5.5 saniye boyunca saniyede 7 kare çekim yapabiliyor ve sonrasında kart dolana kadar saniyede 4 kare çekim yapıyor. Burada en yakın rakibi sadece 2 saniye boyunca 11 kare çekebiliyor 3. Saniyede 2 kareye, 3cü saniyeden itibaren ise kart dolana kadar 2 saniyede 1 kare çekim hızına düşünüyor.

Hız demişken EOS M5’in açılış tuşuna basıldıktan sonra fotoğraf çekmeye hazır olma aşamasının da 1 saniyenin altında olduğunun altını çizmek istiyorum.

Touch Drag AF

EOS M5 ile birlikte ilk defa tanıtılan Touch & Drag AF sistemi gerçekten çok başarılı çalışıyor.. Bu sistem gerçekten çok kullanışlı ve severek kullandığım bir özellik. Özetle bahsetmek gerekirse, fotoğrafı vizörden bakarak çekerken, LCD ekranda dokunduğunuz noktayı netlemeye sağlıyor. Yukarıdaki menüde gördüğünüz gibi bu alanı istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. İsterseniz sadece sol yada sağ tarafta kullanabiliyorsunuz ancak bence en kullanışlı olan kesinlikle Sağ Alt tercihi.

Aşağıdaki görsele baktığınız zaman Touch & Drag Odakalama sistemini daha iyi anlayabilirsiniz. İlk görselde arkadaki gitar netken, LCD üzerinden parmak hareketinizle önde bulunan gitara netliği alabiliyorsunuz.

G1X Mark III Touch Drag af

video

EOS M5’in video özelliklerine bakacak olursak, 1080p’de 60 fps video çekimi sağlayabiliyoruz. Fotoğraf makinemizde harici mikrofon girişi bulurken, kulaklık girişi bulunmuyor.

Videoları MP4 formatında kaydedebiliyor ki bu format özellikle akıllı telefon ve tabletler için en iyi görüntüyü sağlayan format olduğunu hatırlatmakta fayda var. Böylelikle makinenizle çektiğiniz bir videoyu sosyal medyada paylaşmak için akıllı cihazlarınıza attığınız zaman en iyi görüntüyü almış olacaksınız. Video çekiminde tam manuel kontrol yapabiliyoruz.

Canon M100 Video

Video menüsüne geldiğiniz zaman, Kayıt Modunda bizler üç seçenek bekliyor, bunlar sırasıyla;

  • Video Otomatik Pozlama
  • Video Manuel Pozlama
  • Time-lapse Video

Videoları MP4 formatında kaydedebiliyor ki bu format özellikle akıllı telefon ve tabletler için en iyi görüntüyü sağlayan format olduğunu hatırlatmakta fayda var. Böylelikle makinenizle çektiğiniz bir videoyu sosyal medyada paylaşmak için akıllı cihazlarınıza attığınız zaman en iyi görüntüyü almış olacaksınız.

MP4:
1920 x 1080 (Full HD): 60 fps (59.94 fps) / 50 fps / 30 fps (29.97 fps) / 25 fps / 24 fps (23.98 fps)
1280 x 720 (HD): 60 fps (59.94 fps) / 50 fps
640 x 480 (VGA): 30 fps (29.97 fps) / 25 fps

EOS M5 – 5 Yönlü Titreşim Engelleyici:

Video çekimi sırasında 5 yönlü Digital IS’i aktif hale geliyor.  Digic 7 sayesinde ilk defa bir Canon gövdede 5 yönlü titreşim engelleyici bulunuyor ve bu özelliği lensinizde IS bulunsun ya da bulunmasın kullanılabiliyorsunuz. Eğer lensiniz IS ise, ozaman Canon’un Combination IS olarak adlandırdığı teknoloji sayesinde hem lensteki IS hemde gövdedeki IS kullanılıyor ve daha da sabit bir görüntü elde etmiş oluyoruz.

EOS M5 – Focus Peaking:

Canon M100 Focus Peaking

Video çekim yaparken, Focus Peaking özelliği sayesinde netlik yaptığınız alanı çok daha rahat bir şekilde anlayabiliyor ve bu sayede isteyenmeyen netsizlik durumlarının da önün geçmiş oluyorsunuz. Canon EOS M5’de Focus Peaking üç farklı renkte Peaking gösterimi bizlere sağlıyor. Focus Peaking modunu aktif hale getirmek için fotoğraf makinesini Manuel Odaklama Moduna almanız gerektiğini unutmayın.

EOS M5 – Timelapse Video:

Canon M100 Video

Bunlarla beraber Timelapse video özellik de bulunuyor. Bu menüye girdiğinizde karşınıza 3 farklı senaryo dan birini seçebiliyor, böylelikle çekmek istediğiniz ortama en uygunu seçerek en iyi sonuca en kolay şekilde ulaşmış oluyorsunuz.

govde

m5flash

EOS M5 herkesin istediği ve beklediği üzere Retro tasarıma göz kırpan bir tasarımla karşımıza çıktı. Ürüne baktığımız zaman DSLR formunda 80D ile bire bir olarak konumlandırılıyor lakin, boyut ve ağırlık olarak neredeyse yarı yarıya diyebilirim. Canon 80D gövdesi 730gram iken, Canon EOS M5 427 gram olarak bizlere sunuluyor ve böylelikle 80D özelliklerini isteyip ama ağırlığı ve büyüklüğünden dolayı almayı isteyemen fotoğrafçı dostlarımız için çok güzel bir alternatif doğuyor.

screen-shot-2016-09-10-at-14-47-52

Gövdeyi incelemeye devam edersek, ilk olarak üstünde konumlandırılmış yükselti dikkatimizi çekiyor, bu yükselti de hem bir dahili flaş hem de dahili bir elektronik vizör bulunmakta. Bu vizör 2.360.000 noktaya sahip olup aynı zamanda 120 fps gibi yüksek bir kendini yenileme zamanlamasına sahip. Böylelikle fotoğraflarınızı çekerken artık son halini görmüş olacağız.

m5arka

EOS M5’in arkasına baktığımız zaman 3.2” büyüklüğünde ve 1.620.000 noktaya sahip, 1DX Mark II’de bulunan LCD ekranın aynısını görüyoruz. Bu ekran aynı zamanda tam dokunmatik olup, yukarı doğru 85 derece aşağı doğru ise 180 derece hareket edebilme özellike sahip. Dokunmatik ekranı ister menüler arası geçiler, ister çektiğiniz fotoğraflar arasında gezinmeyi, istersenizde canlı izleme modunda dokunduğunuz yere netleme yapabilmek için kullanabiliyorsunuz.

m5top

Makinenin üst tarafına baktığımı zaman 4 farklı tekerlek görüyoruz. Sol tarafta bulunan tekerlek mod tekerleğimiz. Buradan Diyafram öncelikli mod, otomatik mod gibi modlar arasında geçişi sağlıyoruz. Bu tekerlek aynı üst segment DSLR’da olduğu gibi ortasında bir tuş ile kilitleniyor.

İkinci tekerleğimiz  Hızlı Kontrol Tekerleği, buraya sitediğiniz özelliği atabiliyorsunuz.

Üçüncü tekerleğimiz pozlama tekerleği, böylelikle artı eksi 3 pozlama arasında pozlamaları bu tekerleği çevirerek.

Deklanşörün önündeki tekerlekle ise diyafram ya da enstante gibi ayarları değiştirebiliyoruz.

m5yan

Ürünün yanındaki girişlere bakacak olursak, uzaktan kumanda girişi, usb girişi ve harici mikrofon ve diğer tarafta ise HDMI girişleri bulunmakta. Hafıza kartı olarak SD kartlar kullanılıyor ve pil olarakta LP-E17 pilinden güç almaktadır.

wifi

EOS M5’te Wi-Fİ & NFC’ de bulunuyor. Wi-Fİ ve NFC ile birlikte akıllı cihaz ve bilgisayarlar üzerinden fotoğraf makinemizi kontrol edebiliyor, çektiğimiz fotoğrafları akıllı cihazlarımıza aktarabiliyor ve Wi-Fi üzerinden kablosuz olarak baskı alma imkanımız oluyor.

EOS M5

EOS M5 ile gelen bir yeni özellikle ise Bluetooth oldu. Bu özellikle birlikte artık akıllı cihazlarla bağlantı oluşturmamız daha da kolaylaştırıyor. Bluetooth bağlantısını bir kere kurduktan sonra telefon ya da makine uyku moduna girse bile sürekli birbirleriyle iletişim halinde oluyorlar. Aynı zamanda Bluetooth bağlantı Wi-Fi bağlantıya oranla çok daha az pil harcamakta olduğu için çok daha efektif diyebilirim. Bluetooth bağlantı ile birlikten fotoğraf çekimi ve çektiğiniz fotoğraflarınızı akıllı cihazlarınıza aktarabiliyorsunuz.

hdr

5D Mark IV’te olmak dahil üst segment fotoğraf makinelerinde bulunan HDR modu EOS M5’te de karşılaşıyoruz. Bu mod kendi için 5 farklı bölüme ayrılıyor ve hepsi farklı sonuç veriyor.

EOS M5 Kişileştirme:

EOS M5, aynı üst segment D-SLR fotoğraf makineleri gibi kişileştirme konusunda bizlere çok fazla seçenek sunuyor. Makine üstünde bulunan bir çok tuşun işlevini değiştirebiliyor, hızlı çekim ekranı üzerinde görmek istediğimiz yada istemediğimiz detayları kaldırabiliyoruz, vizördeki görünüm için iki farklı seçenek bulunuyor. Aşağıda bu bahsettiğim konular hakkında bir görsel görebilirsiniz. Aşağıda fotoğrafı bulunmayan bir çok diğer seçenek ise makinede sizleri bekliyor.

EOS M5

lensler

Aksesuar ve lensler konusuna gelince, işin rengi değişiyor. Flaşlar seçenekleri olarak Canon’un 270 EX’ten 600EX’e kadar bütün modellerini kullanabiliyorsunuz.

screen-shot-2016-09-13-at-20-22-40

Lenslerde ise hali hazırda yedi adet EF-M lens bulunuyor:

  • EF-M 28mm f/3.5 Macro IS STM
  • EF-M 22mm f/2 STM
  • EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM
  • EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM
  • EF-M18-55mm f/3.5-5.6 IS STM
  • EF-M 55-200mm f/4.5-6.3 IS STM
  • EF-M 18-150mm f/3.5-6.3 IS STM

Aşağıdaki videoda ise bu lenslerin detaylı şekilde açıklamasını bulabilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=T7Pdwd3Esdk&t

 

kutu

kutu

  • EOS M5 Gövde
  • EF-M 15-45mm f/3.5-6.3 IS STM
  • LC-E17 şarj aleti
  • LP-E17 şarj
  • Boyun askısı
  • 2 Sene Canon Eurasia Garanti Belgesi
  • Ücretsiz 4 Saatlik Sınıf Eğitimi Canon Görsel Akademi Kartı

rakip

Canon  EOS M5 Sony A6300 Olympus E-M5 Mark II Fuji X-T10
Çıkış Tarihi Eylül 2016 Mart 2016 Şubat 2015 Haziran 2015
Sensör APS-C 24.2 MP APS-C 24.2 MP 4/3-type 16.1 MP APS-C 16.3 MP
(Total Piksel 25.8 MP) (Total Piksel 25.0 MP) (Total Piksel 17.2 MP) (Total Piksel 16.7 MP)
AF Sistemi Dual Pixel CMOS AF Fast Hybrid AF High-speed imager AF Intelligent Hybrid AF
Bütün Alan 4D FOCUS 81 Nokta 49 Nokta
49 Nokta 425 Nokta
İşlemci DIGIC 7 BIONZ X TruePic VII EXR Processor II
Maksimum Çekim Hızı 9.0 fps (Sabit Netlik) 11.0 fps 2 Saniye Sonrasında 2.5fps 10.0 fps (Sabit Netlik) 8.0 fps ( 8 Saniye) Kart Dolana kadar
7.0 fps 5.0 fps 3.0 fps
Maksimum ISO ISO 25600 ISO 25600 ISO 25600 ISO 6400
Video Full HD 60p 4K  XAVC 30p Full HD 60p Full HD 60p
Dahili Stereo Mikrofon Dahili Stereo Mikrofon Dahili Stereo Mikrofon Dahili Stereo Mikrofon
LCD ekran 3.2inç 3.0inç 3.0-inç 3.0inş
1.620.000 Noktalı 920,000 Noktalı 1.040.000  920,000 noktalı
Dokunmatik Hareketli Dokunmatik Hareketli
Hareketli
Bağlantı Wi-Fi/NFC/ Wi-Fi/NFC Wi-Fi Wi-Fi
Bluetooth Bağlantı
Dahili Vizör 0.39-inç 0.39-inç 0.39-inç
2.360.000 Noktalı 120 FPS Hızlı yenileme 2.360.000 Noktalı 2.360.000 Noktalı 2.360.000 Noktalı
Ağırlık  427 g  404 g  469 g  381 g
(Hafıza Kartı ve Pil Dahil)

 

sonuc

Günün sonunda EOS M5’e baktığımız zaman, karşımızda orta üst segmentte bir gövde görüyoruz. Canon bizi çok bekletti bu gövde için ama sonunda bugünleri de gördük. Yazımın başında da belirttiğim gibi D-SLR hayranı biri olan beni bile heyecanlandıran bir makineyi sonunda Canon’dan görebildik. Canon’un Aynasız konusunda yavaş ilerlediğini hepimiz biliyoruz. 2012’den 2016’ya geldiğimizde M serisindeki dördüncü ürün olan M5 ile artık yavaş yavaş EOS piramidini DSLR’da olduğu gibi M serisinde de oturtmaya başladığını görüyoruz.

screen-shot-2016-09-13-at-21-21-34

Canon,hali hazırda M3 için söylenen bütün olumsuz yorumları dinleyip kullanıcılara istediğini verdiği bir aynasız yaratmış diyebilirim. Netleme hızı olsun, ödüllü sensör yapısı olsun, dahili vizörü olsun bu makine şuan için alınabilecek en iyi aynasızlardan biri diyebilirim.

 


EOS M5 hakkında bütün soru, öneri ve inceleme hakkındaki görüşleriniz aşağıdaki yorum kısmına yazabilirsiniz.

Mert Gündoğdu – Eylül 2016