iPhone 7 Plus İncelemesi

Herkese Merhabalar, Bu yazımda Apple’in en son akıllı telefonu iPhone 7 Plus ‘ı inceleyeceğim.

iPhone 7 Plus

Her sene olduğu gibi Apple  7 Eylül tarihinde, iPhone 7 serisini bizlere tanıttı. iPhone 6 ile tasarımsal açıdan baktığımız zaman nerdeyse aynı telefon diyebiliriz.

iPhone 7 Plus, Apple’in ilk defa iki kamera kullandığı cep telefonu oldu. İlk kamera 28mm açı verirken, diğer kamera ise 56mm’lik açıyı bizlere sağlıyor. Ancak zum yaparken telefon tek kamerayı kullanıyor.Kısacası ikinci kamera zum için değil, Portre modu için konulmuş. iPhone 7 ve iPhone 7 Plus bizlere 12 megapiksel fotoğraf veriyor. İki telefonda da titreşim engelleyici  bulunuyor. Lenslerin diyafram değerleri ise f/1.8. iPhone 7 Plus 5.5″ Retina bir ekranla geliyor. iPhone 6 Plus’a oranla 25% daha parlak bir ekran ve daha geniş renk gamutu bulunuyor. Video çekiminde ise 4K kayıt imkanı bulunurken, slow motionda ise 1080p ve 720p desteği bulunuyor.

Öne Çıkan Özellikler;

  • 5.5″ 1080p IPS Taptic Ekran
  • Apple A10 Fusion Çip
  • 3GB Ram
  • 32/128/256 GB
  • 2,900mAh Pil
  • Stereo Hoperlör
  • Su Geçirmezlik
  • 12MP Sensör
  • 28-56mm Odak Uzaklığı
  • f/1.8 – 2.8 Diyafram
  • Quad-Led Flaş
  • 4K 30fps video 7 720p 240 ve 1080p’de 120 fps super slow motion video
  • 7mp ön kamera (f2.2, 32mm odak uzaklığı)

iPhone 7 Plus

Kutu İçeriği:

  • iPhone  7 / 7 Pkus
  • Kulaklık
  • USB kablosu
  • Güç Adaptörü
  • Headphone Jack adaptör

Kutu içeriğinde en şaşırdığım nokta ise, kulaklığın eskisi gibi plastik bir kutuda verilmektense kartona sarmayı uygun görmüşler. Maliyeti düşürmek için kaliteden ödün vermek gerçekten üzücü, hem de Apple gibi biri firma için.

Tasarım:

iPhone 7 Plus

iPhone 7 Tasarım:

iPhone 7 ve iPhone 6s modellerinin ön tarafına baktığınız zaman ayırt etmek imkansızken, arka tarafta ise antenler biraz yukarı alınmış. Bu sayede telefonun iPhone 7 olduğu anlaşılabiliyor. iPhone 7’yi  Iphone 6’dan ayıran bir diğer özellik ise kulaklık girişinin bulunmaması. iPhone 7 yeni renk seçenekleriyle geldi. Bunlar Mat Siyah ve Jet Black renkleri. Hatta sunum sırasında Jet Black rengini öyle bir anlattılar ki, herkesin dibi düştü. Ürün çıktıktan sonra ise websitesinde  “Mutlaka kılıfla kullanın, kullanıma bağlı çizikler oluşabilir” diye uyarıda bulunmaları da gerçekten çok komikti. Hatta Jet Black rengi sadece 128 ve 256 gb modellerine koyduğunu da hatırlamak istiyorum.

Tasarım konusunda bence kesinlikle Apple’a yakışmayan bir durum ise iPhone 6 ile birlikte gelen çıkıntılı kamera bölümü diyebilirim. Masaya koyduğunuz zaman tıngır tıngır oynuyor. Bu çıkıntı artık ikinci kameranın da gelmesiyle daha da büyüdü. Gerçi iPhone 7’ye o kadar para verdikten sonra daha telefonu elimize almadan kılıfı satın alır hale geldik. Kılıfı taktığınız zaman bu sıkıntı ortadan kalkmış oluyor.

iPhone 7 Plus, iPhone 6 Plus’la boyutları aynıyken, 4 gram daha hafif geliyor. Yani yaklaşık 188 gram.

iPhone 7 Plus Ekran:

iPhone 7 Plus 5.5″ Retina bir ekranla geliyor. Bu ekran, 2014 yılında çıkan iPhone 6 Plus modeliyle aynı çözünürlüğe sahip. Çözünürlük ise 1080 x 1920 Full HD. iPhone 6 Plus’a oranla 25% daha parlak bir ekran ve daha geniş renk gamutu bulunuyor.  Renk gamutunun geniş oluşu fotoğrafçılar için hem iyi hem de kötü diyebilirim. Telefonla çektiğiniz fotoğraflar telefonunuzda çok güzel gözükürken, bilgisayara attığınız zaman çok daha soluk gözükecek, tabii aynı durum fotoğraf baskısı aldığınızda da karşınıza çıkacak. Böyle bir durumla karşılaşmamak adına fotoğraf çekmek için fotoğraf makinesi diyorum 🙂

6S’le beraber gelen 3D Touch özelliği iPhone 7’de de bulunuyor. LCD Ekran’da safir cam kullanıldı denilsede mutlaka ekran koruyucu kullanmanızı öneririm. Ben bir hafta kadar ekran koruyucusuz çok dikkatli bir şekilde kullanmama rağmen kılcal bir çizik fark ettiğim için çizikler daha fazla çoğalmadan koruyucuyu taktım.

iPhone 7 Home Tuşu:

Bir yeni değişiklik ise home tuşunun artık bir tuş değil, taptik motorlu bir yapıya sahip olması diyebiliriz. Parmağınız dışında herhangi bir yüzeyle temas ettiğiniz zaman Home tuşu çalışmayacaktır. Buna eldivenlerde dahil. Özellikle dokunmatik özelliğine sahip eldiveniniz yoksa Home Tuşuna bile basamıyor hale geldiğimizi belirtmek istiyorum. Bu taptik tuşu sizlere aynı bir tuşa tıklıyormuşsunuz hissiyatı veriyor. Telefonu kapattığınız zaman da bu alanın sabit ve hareket etmeyen bir yapıya sahip olduğunu göreceksiniz.Hatta bu özelliğin 3 farklı titreme modu bulunuyor. Bu ayarları değiştirmek için: Ayarlar  > Genel > Ana Ekran Düğmesi yolunu izleyebilirsiniz. Home Tuşunun aynı zamanda Touch ID özelliğine sahip olduğunu da hatırlatmak istiyorum. Touch ID ile telefonu açmak iPhone 6S’de olduğu gibi yine gayet hızlı.

iPhone 7 Kulaklık Girişi:

iPhone 7’yi iPhone 6’dan ayıran bir diğer özellik ise kulaklık girişinin bulunmaması. 2016’nın başında bu dedikoduyu ilk duyduğum zaman gerçekten çok üzülmüştüm. Çünkü orjinal Apple kulaklıklarını bugüne kadar bir kere bile kullanmamış biri olarak iPhone 7’ye oldu da geçersem müzik işini ne yapacağım diye düşünmüştüm. Apple 3.5mm’lik Jack girişini kaldırdığı bu yere yukarıda bahsettiğim taptik motorlu dokunmatik tuşu yerleştirmiş.

iPhone 7 Dahili Hoperlörler:

Ses konusunda kulaklık girişini bizlerden alan Apple sağolsun bizlere Stereo müzik dinleme keyfini sağlamış. Apple 6S’ten ilk geçiş yaptığımda ilk denediğim konu telefonun dışarı verdiği ses oldu ve samimi olarak söylemek isterim ki telefonun dışarı verdiği sesi gayet beğendim. Özellikle yan çevirip video izlerken stereo ses izlenim keyfini çok arttırdı.

iPhone 7 Bluetooth Kulaklık :

Kulaklık demişken, Apple birde Airpod’ları duyurdu tabii ki. Bu kulalıklar Apple’ın bluetooth kulakları olarak pisaya çıktı fakat fiyatı biraz tuzlu yaklaşık olarak 800TL civarında. Bu konuda yaptığım araştırmalar ve sevgili Erdi Özüağ’dan aldığım tavsiye üzerine satın aldığım Jaybird Freedom incelemesine de buradan ulaşabilirsiniz.

iPhone 7 Su Geçirmezlik:

Olumlu ve olumsuz olarak yorumlarımı yaparken, olumlu kısma eklenecek bir yeni özellik ise iPhone 7’nin artık su geçirmiyor oluşu. Bu telefon CV’sine IP67 sertifikasını eklemiş. Yani iPhone 7’ler 1 metreye kadar 30 dakika suya dayanabiliyorlar ve tamamen toz geçirmez bir yapıya sahip diyebiliriz. Yukarıda olumsuz olarak bahsettiğim 3.5mm’lık kulaklık girişinin kalkması sayesinde telefonun dayanıklılığı da artmış oluyor. Tabii burada dikkat etmemiz gereken bir nokta var bu da, olduda telefonunuz suya düştü ve bozuldu, Apple su sızmalarına karşı garanti vermiyor. Telefonunuz bir şekilde suyla temas ettiyse en az 5 saat boyunca telefonunuzu şarj etmememiz gerektiği konusunda Apple’ın bir uyarı da mevcut.

iPhone 7 Donanım:

iPhone 7 Plus, Apple’ın ürettiği en son çip olan A10 Fusion 64 bit 4 Core ve 3 GB Ram’e sahip.Tüm bu donanımlara sahip olmasına rağmen fotoğraf modunu açarken ya da fotoğraf çekerken lag yaratıyor olması içler acısı diyebilirim. A10 Fusion çip selefinden %40 daha hızlıyken, A8’den ise tam iki kat daha hızlı diyebiliriz.

Depolama konusuna gelecek olursak, iPhone 7 serisiyle beraber 16GB Seçeneğini artık kaldırdı. iPhone 7’ler 32, 128 ve 256GB olarak satışa çıktı. Hatırlayacak olursanız, iPhone 6 Serisinde de 16-64-128gb seçenekleri mevcuttu. Apple eskiden 32GB’yi es geçtiği gibi şimdi de 64GB’yi es geçti. Özellikle Benchmark raporlarına baktığımız zaman 32GB iPhone 7 plus’ın 128GB’ta oranla daha yavaş kaldığı gerçeği ortaya çıktı. Hem yavaşlık, hem de daha önce 64GB kullandığım için 32GB’lığı seçmedim ve 128 GB olarak tercihimi yaptım.  Bol video çeken ve oyun oynayan biriyseniz 128 GB daha doğru olacaktır. Gerçi en son telefonda oyun oynadığım zamanı hatırlamıyorum bile ama artık mobil oyunlarda grafikler geliştiği için 1GB’ın üstünde oyunlar görmek mümkün. Aynı zamanda 4K Video çektiğiniz zaman dakikasının 350 megabyte olduğunu düşünürseniz 32GB sizlere yetmeyecektir. 4K video olayına sonra değineceğim 🙂

Amerika’dan iPhone 7 Getirirken Dikkat Edilmesi Gereken Nokta:

iPhone’u Amerika’dan alacak olan arkadaşların dikkat etmesi gereken bir nokta mevcut.  A1660 ve A1661 kodlu cdma network özellikli cihazları Türkiye’de garanti kapsamında değil. Avrupa’da ve Türkiye’de garanti kapsamında ürün istiyorsanız mutlaka a1774 ve a1778 kodlu ürünleri almanız gerekiyor. Amerika’da bu ürünleri talep ettiğiniz zaman üstüne belli bir miktar ekleniyor. Türkiye’den garantili olarak satın alırsanız 2 yıl, Amerika’dan yada Avrupa’dan alırsanız 1 yıl garantisi mevcut oluyor.

iPhone 7 Kamera:

iPhone 7’nin lansmanın hatırlayacak olursanız, Tim Cook yakşalık 15 dakika kadar iPhone 7’nin kamerasından bahsetmişti. Bunu sakın unutmayın; telefonlardaki sensörler ne kadar gelişirse gelişsin, boyutları büyümediği sürece fotoğraf makinelerinin yerini alamayacaklardır.  Gelelim teknik detaylara:

iPhone 7 Plus, Apple’in ilk çift kameralı Iphone modeli demiştik. iPhone bizlere 12 megapiksellik fotoğraflar veriyor. Telefonda bulunan f/1.8 diyaframa sahip lens 5 elementten oluşuyor. Iphone 6s’le kıyasladığımız zaman daha hızlı bir diyafram değerine sahibiz. Iphone 6S’te diyafram değeri  f/2.2’idi.

Eğer zum yaparsanız 56mm’lık kısma geçtiği zaman diyafram değerimiz  f/2.8’e ulaşıyor. iPhone 7 Plus ilk defa 2x boyutunda optik zum yapabildiğimiz Apple telefonu oldu. Zum 2X olarak kalmıyor aynı zamanda 10X’e kadar çıkabiliyor ama bu tabii ki yazılımsal bir zum olduğu için görüntü gerçekten çok kötü. Bu arada ikinci kameranın zum yapmak için olmadığını da belirtmek isterim. Zum yaparken parmağınızı diğer kameraya koyduğunuz zaman hala görüntü alabiliyoruz. İkinci kamera sadece Portre Modunda devreye giriyor.

Şimdi gelin Iphone 7 Plus ne kadar zum yapabiliyor ona bakalım:

 

Telefonda bulunan flaş ise Quad-Led True tone flash olarak geçiyor ve flicker sensörü bulunuyor. IOS 10 ile birlikte artık üçüncü parti yazılımlarla fotoğrafları RAW formatta da kaydedebiliyoruz. Bu flaş dört adet LED’den oluşuyor ve %50 oranında daha güçlü ışık verebiliyor.

Kamerayı açtığımız zaman çekim modlarına sırasıyla bakacak olursak:

  • Hızlı Çekim
  • Ağır Çekim
  • Video
  • Foto
  • Portre
  • Kare
  • Panoramik

Yukarıdaki menüde ise sırasıyla;

  • Flaş Aç / Kapa / Otomatik
  • HDR Aç / Kapa
  • Live Açık / Kapalı
  • Zamanlayıcı  / Yok / 3 SN / 10 SN
  • Filtreler / Mono / Tonlu / Kara Film / Soluk / Yok / Krom/ İşlem / Transfer / Şipşak

Apple’ın sunumda adeta şova döktüğü Portre modu ise özellikle çok ışıklı alanlarda işe yarıyor diyebiliriz. Karanlık alanlarda zaten özellik çalışmıyor diyebilirim. Genellikle Ortam Karanlık hatası alabiliyoruz. Bu özellik fotoğraf çekimini yaptıktan sonra arka planı bulanıklaştırıyor. Şuan için tam oturmamış diyebilirim. Çünkü bazı çekim şartlarında çektiğiniz kişilerin arka planla birleştiği noktalarda bulanıklığı yaparken kenarlarda hatalar oluşabiliyor.

Arka kameradan ön kameraya dönecek olursak, iPhone 6S’te 5 megapiksel olan ön kamera artık iPhone 7 serisinde 7 megapiksellik bir görüntü veriyor. Arka kamera da olduğu gibi eğer iyi ışık alırsa güzel anı fotoğrafları çekmenizi sağlayabiliyor. Aynı zamanda Titreşim Engelleyicinin ön kamerada da olduğunu belirtmek isterim.

Benim hep aklımda olan ama Iphone’lara ilk defa gelen bir özellik ise Retina Flash oldu. Bu özellik karanlıkta Selfie çekimi yaparken kendimizi gördüğümüz LCD ekranın koca bir flaşa dönüşmenisi sağlıyor ve sıfır ışıkta bile Selfie çekebiliyoruz. Burada flaş patlarken ortam ışığına uygun bir tonda renk ayarı yapıp patlıyor diyebilirim.

Kamerası hakkında çok fazla pazarlama yapıyorlar fakat an itibariyle genel olarak iPhone 7’lerin kameralarında donma, siyah ekran, daha önce çekilen fotoğrafın kamerayı sonradan açtığınızda ekranda bekliyor olması gibi gerçekten saçma sapan durumlar oluşuyor. Tam çıkarıp fotoğraf moduna alıyorum, hazır olana kadar çekmek istediğim şeyi kaçırıyorum. Fotoğraf sizin için olmazsa olmaz ise yanınızda mutlaka büyük sensörlü bir makine taşıyın.

 

iPhone 6S ve iPhone 7 Plus Kamera Karşılaştırması:

Arka Kamera:

En çok merak edilen konu ise iPhone 6S ve iPhone 7 Plus’ın kamera karışlaştırması olacaktır. Aşağıda 2 telefonla da çekilen fotoğrafları bulabilirsiniz. Farenizi sağa sola hareket ettirerek 2 fotoğraf arasındaki farka bakabilirsiniz.

[compare before=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone6sgenis1.jpg” after=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone7plusgenis1.jpg” width=”600px” height=”600px”]

Yukarıda fark dedim ancak, iki telefonun bize verdiği fotoğraflar arasında bir fark ne yazık ki bulunmuyor. Peki daha detaya indiğimiz zaman ne oluyor?

Şimdi ise aynı fotoğrafların tam ortalarından alınmış %100 crop görüntülere bakalım.

[compare before=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone6100.jpg” after=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone7100.jpg” width=”600px” height=”600px”]

İki fotoğraf arasındaki tek fark, güneş ışıklarının değişik gelmesinden ötürü oluşan gölge ve aydınlık alanlardaki değişikliler diyebilirim.

 Ön Kamera:

Sırada ise ön kamera testimiz var. Ön kamera testinde ise günümüz modası olan selfie yaptım. Farklara bakalım.

[compare before=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone6sonkamera.jpg” after=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone7pluson.jpg” width=”800px” height=”600px”]

Arka kamerada bulamadığımız görüntü kalite iyileşmesini ön kamerada bulabiliyoruz. Özellikle iPhone 7’nin verdiği kontrast oranı çok daha başarılı diyebilirim. Bu yüzden daha keskin bir fotoğraf elde etmiş oluyoruz.

iPhone 7 Düşük Işık Performansı:

iPhone 6S ve iPhone 7 Plus Flaşsız Ön Kamera Testi:

Kamera testlerimiz devam ediyor. Şimdi ise sırada düşük ışıktaki performans farklarına bakmaya sıra geldi.

  • Aşağıdaki testte sadece arka tarafta bulunan ufak ışıkların aydınlatması bulunuyor.

[compare before=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone6onkamera.jpg” after=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone7onkamera.jpg” width=”600px” height=”600px”]

Ön kameradaki gelişme yukarıdaki örnekte olduğu gibi gayet bariz bir şekilde ortaya çıkıyor. Burada hem suratımdaki detaylar hem de arka tarafta yazan mertgundogdu yazısınındaki farklar ciddi manada kaliteli olduğunu gösteriyor.

iPhone 6S ve iPhone 7 Plus Flaşlı Ön Kamera Testi:

  • Bu test ise yine ön kamerayla, arka taraftaki ufak aydınlatmaların üstüne, iPhone ekranının flaş olarak kullanıldığı örnekleri göreceksiniz.

[compare before=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone6onflas.jpg” after=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone7plusonflas.jpg” width=”600px” height=”600px”]

Bu çekimde özellikle yüzdeki renkler 6S’e oranla daha doğru bir sonuç veriyor.

iPhone 6S ve iPhone 7 Plus Flaşsız Arka Kamera Testi:

Bu testte ise dikkat edilmesi gereken nokta, iPhone 7 Plus 5.5 inç bir telefon olduğu için daha büyük bir alanı aydınlatıyor.

Karanlıkta yaptığım testlerden en son olan versiyon ise, arka kamerayla sadece ufak ışıkların aydınlatmasıyla ortaya çıkan fotoğrafları görebilirsiniz.

[compare before=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone6arkakamera.jpg” after=”http://www.mertgundogdu.com/inceleme/iphone7plus/iphone7arkakamera.jpg” width=”600px” height=”600px”]

Flaşsız arka kamera testinde ise iPhone 7 Plus, 6S’e göre çok daha iyi bir görüntü sağlıyor.

iPhone 7 Video:

Video konusuna gelecek olursak, iPhone 7 4K 30fps, 1080p 30 veya 60fps ile 720p 30fps modlarında çekim yapabiliyor. Bunlar haricinde ise 120fps yavaş çekim ve 240fps hızlı çekim modlarıda 720p olarak bizlere sunulmuş. Yukarıda bahsettiğim bellek konusuyla bağlantılı olarak iPhone 7 Plus ile çektiğiniz bir 4K videonun 1 dakikası 350mb, 1080p 60fps bir videonun bir dakikası 180mb ve son olarak 1080p 30fps bir videonun yine bir dakikası 117mb yer kaplıyor.

Burada benim anlam veremediğim nokta ise, 4K video aldatmacası. 4K şuanda özellikle Türkiye’de amatör kullanıcılar için tamamen pazarlama terimi olarak kullanılıyor diyebilirim.

-Bu makinede 4K var mı?

-Var abi

Bu durum bir zamanlar megapiksel için geçeriliydi. İnsanlarda yıllarca ne kadar çok megapiksel o kadar iyi görüntü diye kandırdılar. Gerçi bu algı öyle iyi oturtuldu ki halen daha insanların ilk sorusu megapiksel oluyor. Yılını tam hatırlamıyorum ama Nokia’nın Nokia olduğu zamanlar 41 megapiksellik bir telefonu çıktı. Peki sonra ne oldu? Tarih oldu. 🙂 Halbuki megapiksel fotoğrafın boyutuyla alakalı bir şey. Fotoğraf ne kadar büyükse o kadar fazla megapikseldir. Fotoğrafta kaliteyi belirleyen unsur tamamiyle sensördür.

4K konusuna gelecek olursak, her şeyden evvel 4K çeken telefonumuzun ekranı zaten Full HD destekliyor. İkinci olarak tabii ki, boyutlar. Yukarda da söylediğim gibi  1 dakikalık bir 4K Video yaklaşık 350mb. Çektiğiniz, bunları telefonunuzda barındırdınız, bir de yedek aldığınızı düşünün.  Aynı şekilde kaçımıızın evinde şuanda 4K monitör ya da 4K televizyon bulunuyor. Bunlar 4K teknolojisinin arkasında bahsedilmeyen gerçekler aslında. Ben telefonla video çekeceksem ya 1080 ya da 720p çekiyorum. Çünkü bunlar anı. Profesyonel işler değil. Ya da telefonla çektiğim videoyu pc’ye aktarıp bununla bir şeyler yapmıyor. Telefonda izleyip geçiyorum. Eğer çok beğendiğim ve yıllar boyunca kalite kayıpsız bir şekilde bende kalmasını istediğim bir görüntü ise bunu profesyonel fotoğraf makineleriyle yapıyorum. Çünkü artık fotoğraf makineleri de video çekebiliyor.

iPhone 7 Pil:

iPhone 6S kullanırken, özellikle son zamanlarda evden daha çıkmadan %80’lere düşen, günün yarısında ise %20’lere düşen pil problemimi, en sonunda Apple kabul ederek, pili değiştirerek çözmüştü fakat Iphone 6S ile gün sonunda mutlaka şarj etmem gerekiyordu.

iPhone 7 Plus ile günlük normal kullanım ile eğer günü %50 şarj ile bitirirseniz, ertesi günü de rahatlıkla çıkarabiliyorsunuz. İlk defa bir Iphone modelinin şarjından memnun kaldığımı belirtmek istiyorum.

iPhone 7, 1960 mAh, iPhone 7 Plus ise 2900 mAh büyüklüğünde batarya ile geliyor.Selefleri ile kıyaslamak gerekirse Iphone 7, 1715 mAh‘lik batarya ile gelen Iphone 6s modelinden %14 oranında daha büyük bir bataryaya sahip. Iphone 7 Plus tarafında ise işler biraz daha farklı diyebiliriz. 6S Plus’a oranla 150 mAh daha büyük bir batarya ile gelen Iphone 7 Plus, 2915 mAh’lik iPhone 6 Plus modelinden 15 mAh daha küçük bir batarya ile karşımıza çıkıyor.

Bu telefonlarda ise hızlı şarj özelliği olmadığını hatırlamak istiyorum. Telefonunuzun şarjını en hızlı şekilde Ipad adaptörü ile doldurabilirken, en yavaş seçenek ise bilgisayar üzerinden USB ile şarj olacaktır.

iPhone 7 Sonuç:

iPhone 7 Plus’ın özelliklerini yukarda dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım. Ancak bu telefonda benim en beğendiğim özellik kesinlikle stereo hoparlörler olduğu söyleyebilirim. Özellikle video izleme süremi yükseltti diyebilirim. Bunun dışında yanımda harici bluetooth hoparlör olmadığı zaman bile telefon üzerinden müzik dinelebilir bir ses kalitesine ulaşmış. Beğenmediğim yeniliği ise kesinlikle kulaklık girişinin kaldırılmış olması oldu. Burada kendimle çeliştiğim anlar olmuyor da değil. Sevdiğim kısmı, Bluetooth kulaklık sayesinde kablo sıkıntısından kurtuldum. Eğer kulaklığımı unutursam müzik dinlemek için adaptör gerekiyor ancak bu adaptörü genellikle kulaklık kılıfının içinde tutuyorum. Benim gibi müziksiz yapamayanlar için bu kulaklık sıkıntısı gerçekten büyük bir olay ve yine kulaklık girişi olmadığı için AUX kablosuyla harici olarak müzik çalmak imkansız hale geliyor.

Kamera kısmına gelecek olursak, kıyaslamaları gördüğünüz üzere iPhone 6S ile çok bir fark yok. Hatta gündüz çekimlerinde bire bir aynısı diyebilirim. Zum için konulduğu zannedilen ikinci kameranın aslında zum için değil, sadece Portre Modu için konulduğunu bizzat test etmekte telefon için hayal kırıklıklarımdan biri oldu diyebilirim. Yanınızda olan kamera her zaman en iyi kamera derler ancak yanımda fotoğraf makinesi taşımayı tercih ediyorum. Size de bunu öneririm. Genellikle telefonun kamerasıyla bir şeyler çekerken ister istemez anı kaçırıyorum yada kameranın takılası tutuyor. Bir diğer yaşadığım sıkıntı ise, kamerayı ilk açtığım zaman bir önce çektiğim fotoğrafı gösteriyor ve fotoğraf çekmeye hazır olma süresi bazen ben çıldırtıyor.

LCD ekranın renk gamutu yükseldiği için fotoğrafçılar için güzel bir ekrana sahip diyebilirim. Ekranda büyük olduğu için arşivinizi buraya aktarıp fotoğraflarınızı gösterebilirsiniz.

 

Şubat 2017 – Mert Gündoğdu